Saznajte gdje je nastala serija Sila

Saznajte gdje je nastala serija Sila

Autor: Aldina Brdarić | 18. 01. 2013 - 00:40 | 0 komentara

Glumac Mehmet Akif Alakurt objasnio je gdje je i kako nastala nova turska serija u programu Nove TV pod nazivom Sila. Posebno mjesto za Boran agu u seriji je soba njegove pokojne žene Jezde.

U Sili Jezda je bila Boranova žena i velika ljubav, koja se zbog običaja plemena i činjenice da ne može Boranu dati nasljednika ubila skočivši s litice. Jezdina soba mu je sveto mjesto i nikome ne dopušta ulazak u nju.

Na balkonu agine vile pogled se proteže na grad Midyat, a Mehmet je otkrio zašto mu je to mjesto jedno od najdražih. "Čovjek se ovdje osjeća mirno i spokojno", izjavio je Mehmet za ovu nevjerojatnu građevinu u kojoj se snima Sila.

Serija se snimala u okolici historijskog grada Mardina koji bi trebao ući na UNESCOVU listu svjetske baštine. Serija Sila je snimana na originalnim lokacijama kako bi bila što realnija.

Mardin je inače grad u jugoistočnoj Turskoj poznat po svojoj arapskoj arhitekturi. Najraniji stanovnici Mardina su bili sirijski pravoslavni kršćani, koji su osnovali grad u 3. stoljeću. Grad je održao svoj kršćanski identitet tokom muslimanske, arapske vlasti između 7. i 13. stoljeća. Grad se geografski nalazi na brdu iznad rijeke Tigris.

Mardin je postao dio Otomanske imperije pod Selimom I godine 1517., te ostao pod otomanskom vlašću sve do Prvog svjetskog rata. Mnogi od kršćanskih stanovnika Mardina, potomci drevnih osnivača, su bili ubijeni ili prognani za vrijeme turskog rata za nezavisnost/asirskog genocida, te kršćani danas čine sićušnu manjinu u gradu.

Midyat je prelijepi grad koji se nalazi u okrugu Mardina, u jugoistočnoj Turskoj. Karakteriziraju ga pjeskovite vile okružene visokim zidovima poznatijima kao Konagi na turskom jeziku. Historija grada gdje se isprepliću različite kulture, religijske i etničke grupe seže hiljadama godina unatrag. Kulturni reljef Midyata čine narodi poput Arapa, Kurda, Turaka i sirijskih kršćana.

Prvotno kurdski grad, Midyat se ponosi s nekim od najznačajnijih pješčenjaka Konagi u cijeloj jugoistočnoj Anatoliji, od kojih je najpoznatiji Hükümet Konagi, koji je ujedno i lokacija nekoliko aginih domova u seriji Sila.

Ova lijepa vila porodični je dom Silinog supruga Boran age, kojeg je utjelovio bivši model Mehmet Akif Alakurt. Nakon uspjeha serije Sila, Hükümet Konagi je postao mjesto hodočašća za sve ljubitelje ove popularne serije.

Svakodnevno, oduševljeni obožavatelji iz svih krajeva svijeta se dolaze fotografisati u prozračnoj spavaćoj sobi koju u seriji dijele Boran Aga i Sila, dnevnom boravku ili pak na idiličnoj krovnoj terasi s pogledom na stari grad Midyat.

Jedna od građevina koja u ovoj seriji zasigurno oduzima dah i vraća duh prošlosti je samostan Mor Gabriel u kojem se i šarmantni Mehmet Akif Alakurt znao odmarati za vrijeme snimanja. Samostan Mor Gabriel, također poznat kao Deyrulumur, je najstariji sirijski pravoslavni samostan na svijetu. Smješten je na platou Tur Abdin pokraj Midyata u provinciji Mardin u jugoistočnoj Turskoj.

Osnovan davne 397. godine, Mor Gabriel je najposjećeniji sirijski pravoslavni samostan u Turskoj, s 15-ak časnih sestara i dva redovnika te je također sjedište gradskog biskupa Tur Abdina. Primarna svrha samostana je da održi Sirijsku pravoslavnu crkvu kroz školovanja i zaređivanje redovnika.

Mor Gabriel je otvoren za posjetitelje te je uz dopuštenje moguće i ostati, ali se nakon mraka zatvara. Zadnjih nekoliko godina ljepota ovog samostana je u sjeni zemljišnog spora s turskom Vladom.

(TeVe Portal/Dnevnik.hr)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Serija

Serija "Imperij" obnovljena za 4. sezonu

Popularna Fox-ova serija niže uspjeh za uspjehom

Vještice se vraćaju?

Vještice se vraćaju?

Samo u malo drugačijem izdanju.

 

"Taken" serija: Svaki junak ima svoj početak

Kroz nekoliko mjeseci  stiže serija napravljena kao uvod u filmsku franšizu, koja otkriva priču o Bryanu Millsu

Serija

Serija "Sneaky Pete" dobila datum izlaska

Giovanni Ribisi zamjerio se Bryanu Cranstonu u novoj Amazonovoj kriminalističkoj drami

The Get Down nije kao druge serije

The Get Down nije kao druge serije

Serija Baza Luhrmanna odlično je realizirana priča o rođenju hip-hopa u Južnom Bronxu sedamdesetih

Četiri nova HD kanala u Telemachu

Četiri nova HD kanala u Telemachu

Telemach nastavlja s obogaćivanjem svoje programske sheme

Trailer za ruski superherojski film

Trailer za ruski superherojski film "Guardians"

Stigao je novi, finalni trailer za ruski superherojski film “Guardians”