The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2

Autor: TeVe | 23. 04. 2014 - 00:21 | 0 komentara

Nakon cijelog serijala teasera, foršpana i medijskih objava, Čudesni Spider-man 2 izlazi pred publiku. Cijela ta marketinška kampanja ima samo jedan cilj, učiniti čudesnog Spider-Mana finansijski opravdanim proizvodom koji bi morao početi zarađivati više od prethodne verzije s Tobey Maguireom u glavnoj ulozi. Iako hvaljen od publike i kritike prvi film ovog reboota Čudesni Spider-Man (2012) s Andrewom Garfieldom u ulozi Petera Parkera uspio je višestruko povratiti uloženi financijski kapital, ali ne i doseći zaradu koju je postigao onaj Sama Raimija.

Ljubiteljima originalnog stripa Stana Leeja, Webbov je film daleko privlačniji materijal od onog izražajnije mračne intonacije Sama Raimija. Na kraju će sve spasti na borbu Spider-Man protiv Spider-Mana, koja je za sad još donekle izjednačena (razlika u zaradi je nekakvih 100 milijuna dolara u korist Raimijeve verzije). Maguireov Peter Parker je bio previše "njakav" tip, zvučao je previše šmokljasto čak i za Spider-Mana koji kao Peter Parker u stvari jest šmokljan. Garfieldov ima čvršći gard, ali je pravi šeprtljavi šmokljan kakvim ga je Stan Lee zamislio. Pomalo je ironično što filmska kritika ovom filmu najviše zamjera upravo one elemente koji su Spider-Mana učinili najpopularnijim strip junakom te Marvelovom vizualnom perjanicom.

Priča filma Čudesni Spider-Man 2 odvija se s vremenskim odmakom od prethodnog filma, što je vidljivo po popularnosti koju Spider-Man uživa kod građana New Yorka i policije. Sad ga vidimo kao gradsku ikonu na koju se oslanja cijeli grad kada se nađe u nevolji, a ono što bi trebalo impresionirati publiku u dvorani scene su njegove su akrobacije među zgradama velikoga grada, a koje uključuju i jedan kadar pod snažnim utjecajem trenutačnog medijskog trenda zvanog GoPro. Baš taj početak filma, u kojem Spider-Man (Garfield) sred razorne jurnjave kroz grad pokušava zaustaviti Alekseia Sytsevicha (Paul Giamatti) dok otima kamion s plutoniumom, otkriva jednu od temeljnih značajki fenomena zvanog Spider-Man, u svakom trenutku nešto može poći u krivom smjeru. No, nije to ono što muči Petera Parkera. Čak i usred jurnjave u mislima ga proganja lik policijskog kapetana Stacyja, čija ga pojava upozorava na to da u svoju "rabotu" ne petlja Gwen (Emma Stone) jer sve to što čini kao Spider-Man sa sobom nosi posljedice koje mogu biti fatalne po najmilije oko njega. Upravo to je nešto s čime se lik Spider-Mana suočio u stripu, prethodnoj verziji filma i onom koji je prikazivan prošle godine. Konstantno suočavanje s posljedicama vlastitih odluka je uz pomalo sapuniziranu podradnju je ono što izdvaja Spider-Mana od ostalih super-junaka. Garfield je simpatičan kao Peter Parker, dovoljno šlampav i dovoljno teenagerski bahat kad je u svom trikou. A dobra je i produkcijska nakana da priču i dalje zadržava unutar okvira Oscorpa.

Problem Čudesnog Spider-Mana 2 je što njegovu kino publiku čini tek jedan manji dio čitatelja stripova, dok su svi ostali uglavnom publika "odgajana" na recentnim filmskim ekranizacijama super-junaka a u njima je akcija imala primat. Ima je i ovdje, ali dijeli gotovo podjednaku minutažu s detekcijskom misijom glavnog junaka, kao i s njegovim osobnim problemima kao što je emocijski dualitet treba li se udaljiti od svoje izabranice Gwen Stacey (Emma Stone). Emocijsko natezanje između Petera Parkera i Gwen Stacy je ono što tipični ljubitelj filmova s natprirodnim okršajima ne voli. Bar ne tako obilno koliko je tome pažnje dao redatelj Marc Webb, prije Spider-Mana poznat po romantičnoj drami "500 dana ljubavi" koja je od početka do kraja bila natopljena snažnom patetikom. Dakle "patos" kao način umjetničkog izričaja je nešto, sad već, simptomatično za Webba i treba mu priznati da u tom kontekstu izvrsno funkcionira jer je i Spidermanovu kompleksnu mrežu emocija uspio rasplesti tako da bude razumljiva svakom gledatelju u publici.

Patos funkcionira i pri prezentaciji glavnih negativaca koji se pojavljuju u ovom filmu. Treba se nakloniti scenarističkoj ekipi koja je radila na "Čudesni Spider-Man 2". Kako su uzročno-posljedične mantre konstanta originalnog stripa, ovaj aspekt originala odlučili su koristiti za objašnjavanje negativaca. Electro i Zeleni goblin inicijalno zapravo nisu loši momci, oni su žrtve okolnosti koje su ih dovele do želje za osvetom. Realni tragičari od kojih je jedan žudio za prepoznatljivošću i priznanjem, dok je drugi očajnički vjeru ulagao u nešto neostvarivo da bi po razočarenju postao krajnje ogorčen i osvetoljubiv. Jamie Foxx se pokazao ingenioznim izborom za ulogu Electra, nakon ovog filma teško je zamisliti bilo kojeg drugog glumca koji bi mogao izvesti ovako postepenu transformaciju uma kakvu je izveo Foxx. Zeleni goblin ovaj puta uopće nije industrijalac Norman Osborn, već njegovo prvo utjelovljenje postaje njegov sin Harry (Dane DeHaan), Parkerov prijatelj iz djetinjstva.

Iako, poput "X-Men" serijala, opterećen teškim financijskim ugovorima (prava na Spider-Man filmove ima Columbia Pictures) koji ga izdvajaju iz ostatka "Marvel Universe" u kojemu su svi Marvelovi likovi na neki način isprepleteni, "Čudesni Spider-Man 2" u rukama Marca Webba pokazuje se kao zahvalan zabavni materijal prilagođen svim tipovima filmske publike. A poseban šarm dobio je i s Andrewom Garfieldom kao Peterom Parkerom. Webb je u ovom filmu jako dobro iskoristio još jedan prilično bitan element stripa a to je  - "New York state of mind". To se ponajviše vidi u sceni na Times Squareu kad Spider-Man po prvi puta susreće Electra. Povezanost (kemija) između sporednih promatrača na ulici i Spider-Mana debelo podsjeća na onu između Istjerivača duhova i Njujorčana. Tu obični ljudi više nisu tek puki promatrači ili tek kolateralne žrtve divovskih okršaja nadnaravnih superjunaka i supernegativaca već izravni sudionici što debelo izdvaja Spider-Mana od ostalih super-junaka.

(TeVe/Moj Film)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Angelina Jolie u filmu

Angelina Jolie u filmu "Maleficent 2"

Uprkos buri u privatnom životu, američka glumica Angelina Jolie ne zapostavlja svoj posao

U petak u kina stiže

U petak u kina stiže "Snowden"

Film o zviždaču koji je promijenio način razmišljanja o privatnosti

"Zvijezdane staze" slave 50. rođendan

Ljubitelji “Zvjezdanih staza” pohrlili su ovog vikenda u NYC gdje se održava trodnevna konvencija povodom 50. godišnjice...

Taken 3

Taken 3

96 sati: U bijegu možda nije vrhunsko ostvarenje i ne tako napet film kao prethodna dva, ali nije razočarao

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"