Fading Gigolo

Fading Gigolo

Autor: TeVe | 14. 05. 2014 - 00:11 | 0 komentara

Ukoliko izuzmemo nekoliko cameo pojavljivanja u nekim filmovima, Woody Allen se do sad isključivo kao glumac pojavio u samo osam filmova, s ovim devet. Dakle posrijedi je rijetka prilika da vidimo koliko je (i je li uopće) kvalitetan glumac kada nije redatelj. Ni Johna Torturroa (Jesus Quintana u filmu Veliki Lebowski) nemamo baš čestu priliku vidjeti kao redatelja. Ukupno je režirao "samo" šest filmova pa je hrvatskoj publici film "U troje sa žigolom/Fading Gigolo" zgodna prilika da ga pogleda u poziciji u kakvoj običava gledati Woody Allena, kao redatelja i glumca istovremeno.

Fioravante (John Turturro) se na prijedlog vremešnog prijatelja Murraya (Woody Allen) počinje baviti najstarijim zanatom na svijetu i doživljava nešto čemu se uopće nije nadao. Ideja za ovaj pothvat javlja se kada Murrayeva dermatologinja dr. Parker (Sharon Stone) pita ima li nekoga tko bi sudjelovao u "trojci" s njom i njenom prelijepom prijateljicom Selimom (Sofia Vergara). Borba sa skorašnjim zatvaranjem vlastite knjižare natjerala je i Murraya da razmisli o financijskom potencijalu ove ponude i uplitanjem svog prijatelja Fioravantea u taj dogovor. Sve savršeno funkcionira dok poduzetni Murray ne vrbuje udovicu (Vanessa Paradis) jednog rabina što će Fioravantea navesti da razmisli želi li se ovime dalje baviti.

Američkoj se filmskoj kritici film nije baš pretjerano dopao. Sad je li to zbog stereotipski prikazane židovske zajednice ili zbog prilično opuštene atmosfere te lakonskog glavnog lika, vrag će ga znati? "U troje sa žigolom" lagana je komedija ispunjena pozitivizmom koji se otvoreno sprda s "damama" iz visokog društva, a diskretno se šali i na račun ortodoksnog dijela židovskog društva u Americi. Woody Allen ima baš sve što je potrebno da bi dočarao Murraya kao promišljenog i poduzetnog starčića kojem okice zaiskre na najmanji spomen novca. Uloga mu pristaje kao posebno krojeni kaput, što bi Ameri rekli - like a glove. Uz njega su i vezani svi smiješni trenuci filma, a publiku šarmira jednako kao što šarmira buduće Fioravanteove klijentice. Torturrov Fioravante hladan je tip kojeg malo što uzbuđuje i šokira, zamišljen je kao Sefard koji razgovore često lakonski zaključuje kratkim poslovicama na ladino jeziku (mješavina hebrejskog i španjolskog kojim su se koristili Sefardi). Pola radnog vremena radi kao cvjećar, pa svojim klijenticama kao znak pažnje nosi posebne cvjetne aranžmane. Njemu nasuprot su dvije bogatunke željne dodatne zabave u svojim životima. Dr. Parker je usamljena i lako zaljubljiva supruga svjetski poznatog alpiniste, dok je Selima potpuna raspuštenica koja povremeno voli navući i "strap-on". Valja priznati da Sheron Stone odlično pristaju uloge očajnica, dok je Vergaru pak nemoguće zamisliti ikako drugačije sem u ulozi vatrene latinosice. I taman da Torturrovu filmu ne želite priznati ništa drugo, odličnu, promišljenu podjelu uloga morate.

Scenarij je sasvim solidno postavljen, Torturro odmah počne s razvojem radnje dok nas s likovima upoznaje postupno i zapravo djelomično, odnosno onoliko koliko je potrebno da bismo shvatili što je autor htio reći i postići. Istina, Torturro ne govori mnogo, njegova priča nije nešto što već nismo vidjeli ali je svakako jedna od najljupkijih koja govori o zaljubljenosti i kako ona ponekad nastaje. "U troje sa žigolom" koliko ima prostituidnu premisu, toliko je ustvari priča o nevinosti iskonskog osjećaja zaljubljenosti, te konačno koliko je taj isti osjećaj relativan kod svakog čovjeka ponaosob. Najbolja scena u filmu je kad Murraja (koji je također Židov) "otme" kvartovska patrola židovske zajednice koja ga odvodi pred prijeki moralni sud koji vode ortodoksni rabinski metuzalemi. Ova scena izaziva salve smijeha i najviše otkriva zašto je uloga Murraya kao stvorena za Woody Allena. Napose, na ovoj sceni Johnu Torturrou, da je živ, sasvim sigurno bi pozavidio Ephram Kishon glavom i bradom.

(TeVe(Moj-Film)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Angelina Jolie u filmu

Angelina Jolie u filmu "Maleficent 2"

Uprkos buri u privatnom životu, američka glumica Angelina Jolie ne zapostavlja svoj posao

U petak u kina stiže

U petak u kina stiže "Snowden"

Film o zviždaču koji je promijenio način razmišljanja o privatnosti

"Zvijezdane staze" slave 50. rođendan

Ljubitelji “Zvjezdanih staza” pohrlili su ovog vikenda u NYC gdje se održava trodnevna konvencija povodom 50. godišnjice...

Taken 3

Taken 3

96 sati: U bijegu možda nije vrhunsko ostvarenje i ne tako napet film kao prethodna dva, ali nije razočarao

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"