The Expendables 3

The Expendables 3

Autor: TeVe | 24. 09. 2014 - 00:46 | 0 komentara

U trećem nastavku dugoočekivanih Plaćenika - The Expendables 3, ovi vrhunski operativci krenut će u potragu za novim dimenzijama trasha holivudske A produkcije. Smatrajući da je došlo vrijeme da unovče brže, okretnije, jače i, naravno privuku, još mlađe publike kojoj bi neki od njih već mogli biti i pradjedovi, upustili su se u zadatak koji je kada ti je izdašna blagajna holivudskih studija dostupna lagan kao perce.

Od samog početka ovaj bestijalno neuvjerljiv film čija scenaristička konzistencija ne može parirati ni plošnijim arkadnim igraćim naslovima pokušava nametnuti tematiku stradavanja suboraca i suosjećanje s njima. Oni međusobno drže jedni do drugih, ali kada su u pitanju neki drugi potrošni plaćenici ili politički zatvorenici tada i nemaju baš previše suosjećanja. Wesley Snipes kao Doc na samom početku filma bez ikakvog suosjećanja razori kompletan strogo čuvani specijalni i tajni zatvor zajedno s čuvarima, kuharicama i čistačicama te ko zna sve kime nepravedno zatočenom u njemu. Nešto kasnije će i Jason Statham kao Lee Christmas (Božić) kada ga vođa Plaćenika, Stallone kao Barney Ross, suoči s raspuštanjem aktualne postave družbe dramatično ispaliti da je "Uživao cijelo ovo vrijeme". Eh, savršen trenutak da zamrznete piratski "skinut" primjerak ovog scenarističkog otpada punog pogrešnih društvenih percepcija i poruka pa se zapitate je li više uživao u sakaćenju svojih neprijatelja noževima, razvaljivanju u granatama ili temeljitom komadanju strojnicama velikog kalibra?

Filozofsku kontemplaciju ove tematike možete još dodatno produbiti pitanjem što je tako banalno zamišljenom liku "guilty pleasure" pri ubijanju? Voli li više kad njegove žrtve samo tupo pogledaju u prazninu ili kad izbezumljeno vrište dok im se po rukama rasipaju granatom raznesene vlastite iznutrice?

Utrpavanjem moćnih glumačkih akcijskih imena u filmu očekivali biste da će "Plaćenici" s novim nastavkom ponuditi nešto više i smislenije od filmova kao što je "G.I. Joe: Osveta". Ali ne, Sly želi banaliziranu akciju napunjenu scenama čiji su scenaristi (među kojima je i Sly Stallone) gledali petogodišnjake dok se igraju akcijskim figuricama da bi kasnije sve to prenijeli na komad papira i predali redatelju i producentima na uvid.

Jedino što ih je natjeralo da se barem donekle pomuče oko scenarija jest veliki broj likova koje je trebalo predstaviti na različite načine. Mada ni te scene a ni likovi nisu daleko od onoga što su u petogodišnjaci sposobni osmisliti dok se igraju figuricama i autićima. Nakon toga slijedi predugih pola sata scenarističkog mrcvarenja mačističkim verbalnim "pišanjem u dalj". Film nešto interesantniji postaje tek s pojavom Mela Gibsona u ulozi glavnog negativca Stonebanks, a tu je vrhunac Rossovo revolveraško baratanje pištoljem kojim vještinom nadilazi suca Roya Beana, Propovjednika, Djanga, Willa Kanea i Josha Randalla zajedno. Ovu vještinu pokazuje još jednom na samom kraju filma.

S obzirom da film "Plaćenici 3" nije ispunjen isključivo akcijom teško da ga možemo nazvati "olujom govana", kako je nadolazeću frku u filmu nazvao lik kojeg glumi Harrison Ford, prije kakvim "povjetarcem" neugodna mirisa koji vas lagano ali uzastopno zasipa scenama kao što je duga i opuštena, a ustvari bespotrebna, šetnjica kroz armistansku šumu uz lagano ćaskanje o prošlosti.

Finalni dio filma ispunjen je jednostavnošću i lakoćom eliminiranja neprijateljskih vojnika kakva bi posramila i redatelje jugoslavenskih partizanskih filmova. Ozbiljno, Slyevi plaćenici mogu ono što nisu mogli ni partizani Hajrudina Krvavca a kamo li oni Veljka Bulajića ili Branka Bauera. Plaćenici jednim metkom skidaju po dva Armistanca, a količina municije koju u samo petnaestak minuta filma potroši ova postrojbica srazmjerna vojničkoj desetini umalo da je ekvivalentna broju metaka dostatnom za jedan ozbiljniji genocid. Armistanski vojnici, koji su čini se i jedini preostali stanovnici te zamišljene zemlje pred metke plaćenika dolaze kao naručeni.

Plaćenici su propali u kinima. Na žalost, nisu propali jer ljudi ne vole gledati loše i površne filmove bez obzira tko u njima glumi nego jer je screener filma procurio na Internet.

Plaćenici će, čini se, ovaj puta ostati bez bonusa što je i neka vrsta poetske pravde. S obzirom na zamah koji trenutno uživa holivudska hiperprodukcija, gotovo je sigurno da nas ovaj flop na kino blagajnama neće poštedjeti četvrte priče o ekipi akcijskih junaka koje predvodi mišićavi čiča koji se na sceni više trudi sakriti reumatske poteškoće nego glumiti.

(TeVe/Moj-Film)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Angelina Jolie u filmu

Angelina Jolie u filmu "Maleficent 2"

Uprkos buri u privatnom životu, američka glumica Angelina Jolie ne zapostavlja svoj posao

U petak u kina stiže

U petak u kina stiže "Snowden"

Film o zviždaču koji je promijenio način razmišljanja o privatnosti

"Zvijezdane staze" slave 50. rođendan

Ljubitelji “Zvjezdanih staza” pohrlili su ovog vikenda u NYC gdje se održava trodnevna konvencija povodom 50. godišnjice...

Taken 3

Taken 3

96 sati: U bijegu možda nije vrhunsko ostvarenje i ne tako napet film kao prethodna dva, ali nije razočarao

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"