The Equalizer

The Equalizer

Autor: TeVe | 01. 10. 2014 - 01:26 | 0 komentara

U filmu Pravednik - The Equalizer, dvostruki dobitnik prestižne nagrade Oscar Denzel Washington glumi McCalla, bivšeg komandosa iz specijalnih postrojbi koji je lažirao vlastitu smrt kako bi ostatak života proveo u miru u Bostonu. Međutim, nakon što se samovoljno vrati iz mirovine kako bi spasio mladu djevojku Teri (Chloe Grace Moertz), pronaći će se suočen licem u lice s nasilnički nastrojenim ruskim mafijašima. Kako vrijeme odmiče i kako se on bori protiv onih koji nemilosrdno i brutalno napadaju nemoćne i slabije od sebe u McCallu se nanovo rađa želja za pravdom. Ako netko ima problem i ako je taj problem za tu osobu teško savladiv i ako se nema kome drugome obratiti, McCall će doći u pomoć... jer on je Pravednik.

Pravednik je ustvari remake, odnosno filmska verzija istoimene CBS-ove krimi serije koja se emitirala u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća s poznatim britanskim glumcem Edwardom Woodwardom u ulozi umirovljenog obavještajca Roberta McCalla a za koju je 1987. nagrađen Zlatnim globusom.

Fuqua i scenarist Richard Wenk stvorili su klasičnog superheroja bez tradicionalnih nadnaravnih moći i tehnoloških pomagala kakve obično krase ovakve likove. McCall je čovjek koji je bijeg od okrutne prošlosti potražio u okrilju alter-ega običnog radnika u vele trgovini opreme za uređenje kuća i stanova te živi gotovo isposničkim životom bez ikakvog luksuza. No, kada dođe u situaciju da se mora suprotstaviti s neprijateljem, svako oruđe pretvara u oružje te na površinu uz borilačke vještine izlaze i razne tehnike ubijanja. S obzirom na pretpostavku da ne postoji čovjek koji bi se praktički goloruk i vođen isključivo osjećajem pravednosti uspješno suprotstavio brutalnim i naoružanim kriminalcima, konstatacija da je Fuqua snimio superherojski film je neporeciva.

Scenarij ustvari prilično banalno prilazi kreiranju priče, a više je usredotočen na antagoniziranje mrskih ruskih mafijaša, no s obzirom da je riječ o superherojskoj priči glupo bi pa i bizarno bilo za očekivati da fabula ovakvog filma bude išta dubokoumnija od one Viteza tame.

Ono što stvara smetnju Pravedniku je spor tempo radnje filma. Fuqua nepotrebno troši vrijeme na usporeno vizualiziranje "suza i znoja" pokušavajući na taj način nadomjestiti kadrove koji bi u nekom drugom akcijskom filmu poslužili kao kič koji prikazuje super moćno naoružanje glavnog junaka. Što koliko je vrlina, toliko je i mana. Film je sasvim komotno mogao biti isporučen s devedeset minuta trajanja, pa 2h i 10 minuta koliko traje u jednom trenutku djeluje kao nepotrebno mrcvarenje. Najbolji dio filma je Robert McCall, odnosno Denzel Washington čije smrknuto lice savršeno pristaje ovakvom liku.

Gledati Novozelanđanina mađarskog porijekla Martona Csokasa kako opet glumi negativca slavenske krvi nije zabavno. Imate osjećaj kao da ste ga u takvoj ulozi gledali već imali milion puta. Premda igra jedan od ključnih likova u priči, Chloe Grace Moretz zbog male minutaže nema što pokazati u filmu. Ovdje je sve svedeno na koliziju hladnokrvnog Mcalla i brutalnog Teddyja (Csokas) pa ostali glumci ni na koji način ne dolaze do izražaja.

Samo da je malo kraći, Pravednik ne bi mogao biti bolji. Da biste dobili filmskog superheroja Fuqua je to pokazao nije potrebno puno više od asketa s visokim moralnim načelima kojeg je školovala američka obavještajna zajednica. U današnjem svijetu je nesebičnost kada su ti na raspolaganju obavještajni resursi i sposobnost ubijanja fantazija. Dok je lik Roberta McCalla potpuna fikcija, njegova filmska suprotnost Teddy je na žalost stvarnost u kakvu nije teško povjerovati.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Angelina Jolie u filmu

Angelina Jolie u filmu "Maleficent 2"

Uprkos buri u privatnom životu, američka glumica Angelina Jolie ne zapostavlja svoj posao

U petak u kina stiže

U petak u kina stiže "Snowden"

Film o zviždaču koji je promijenio način razmišljanja o privatnosti

"Zvijezdane staze" slave 50. rođendan

Ljubitelji “Zvjezdanih staza” pohrlili su ovog vikenda u NYC gdje se održava trodnevna konvencija povodom 50. godišnjice...

Taken 3

Taken 3

96 sati: U bijegu možda nije vrhunsko ostvarenje i ne tako napet film kao prethodna dva, ali nije razočarao

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"