Režim hapsi zbog Facebook statusa o Dodiku

Autor: TeVe | 07. 05. 2015 - 15:41 | 0 komentara

Režim hapsi zbog Facebook statusa o Dodiku

Policija Republike Srpske uhapsila je, u akciji koju provodi pod izgovorom borbe protiv terorizma, i banjalučkog gitaristu Adisa Kušmića (52), javlja bh. novinska agencija Patria.

Kušmić je uhapšen zbog kritikovanja Milorada Dodika na društvenoj mreži Facebook. On je u aprilu ove godine na svom privatnom Facebook profilu napisao kako predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, ali i sličnim političarima u BiH, treba objasniti kako vlasti nemaju kapacitete da pohapse sve ljude koji su na Facebooku.

Kušmić je svoje zapažanje iznio kao i veliki broj građana nakon novog Zakona o javnom redu i miru u RS, koji predviđa kazne za provokativne i zapaljive izjave na društvenim mrežama, koji je Vlada RS-a usvojila početkom ove godine.

"Mili Dodiku i sličnima u Bosni treba neko reći i protaberiti mu, da nema njih toliko da mogu pohapsiti, koliko nas ima na Facebooku", napisao je Kušmić.

Njega je banjalučka policija prvo privela na informativni razgovor nekoliko dana nakon što je iznio svoj stav na Facebooku. Ponovo je uhapšen u srijedu ujutro, kada je policija upala u njegov stan u kojem živi sa majkom.

Redakciji novinske agencije Patria javila se Kušmićeva djevojka Biserka iz Slovenije, i molila za bilo kakve informacije o njemu.

"Sve što znam je da je policija upala u Adisov stan, jučer u šest sati ujutro, i da su ga odveli", rekla je Biserka uspaničeno.

"Adis nije terorista, on nije ekstremista, on svira gitaru, ima prijatelje svih vjera. On samo želi pravdu za sve, ne želi kriminalnu vlast i zbog toga kritikuje negativne stvari u drušvu", dodala je Biserka.

Kušmić je jučer uhapšen zajedno sa 30 drugih Bošnjaka povratnika na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska, u akciji Specijalnog tužilaštva RS-a i MUP, koja je počela od srijede. Njih se dovodi u vezu sa "mogućim izvođenjem terorističkih akata na institucije RS i predstavnike tih institucija".

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
T-HT pokrenuo uslugu Stream On

T-HT pokrenuo uslugu Stream On

Stream On služi za gledanje zabavnih sadržaja na mobilnim uređajima bez trošenja interneta

Google predstavio svoj smartphone

Google predstavio svoj smartphone

Lansiranjem mobitela Pixel i Pixel XL predstavlja ulazak u bitku sa Appleom

3,5 milijarde korisnika interneta

3,5 milijarde korisnika interneta

U svijetu 91 država sada ima procenat od preko 50 odsto stanovništva koje je na online mreži

RAI pokrenuo besplatan OTT servis

RAI pokrenuo besplatan OTT servis

Besplatan servis uključuje 14 RAI kanala, programski vodič te catch-up sadržaje

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers