Suđenje optuženima u predmetu Gibraltar

Autor: TeVe | 17. 10. 2015 - 00:13 | 0 komentara

Suđenje optuženima u predmetu Gibraltar

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje optuženima u predmetu Gibraltar, bivšem direktoru i predsjedniku Uprave HT Eroneta Stipi Prliću, članu Uprave te kompanije Zoranu Bakuli i vlasniku marketinških agencija SV-RSA i Ujedinjeni mediji Nevenu Kulenoviću za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u iznosu većem od šest miliona KM.

Jučer je ispitan drugi svjedok optužbe Toni Zlomislić, predsjednik ad hoc komisije za raspisivanje i provedbu javne nabavke zakupa medija.

Svjedok je na pitanja optužbe kratko prepričao postupak provođenja tendera, nakon čega je objasnio da je tender za dostavljenje ponude javno otvoren i pročitni su osnovni djelovi ponuda.

Svjedok je, kako prenosi Dnevni avaz, potvrdio da je komisija nakon otvaranja ponuda uputila prijedlog upravi društva HT Mostar prijedlog napovoljnijeg ponuđača koji je prema njihovom mišljenu bio Agencija McCann Erickson.

Nakon dostavljanja prijedloga svjedok je potvrdio da su u narednih nekoliko dana pristizali dopisi određenih ponuđača koji su ukazivali na pogrešno vrednovanje, te da je komisija zauzela jednoglasan stav da te dopise ne uzme u razmatranje prilikom pravljenja rang liste najboljih ponuđača.

Tužiteljstvo je svoje ispitivanje završilo pitanjima o ranglisti ponuđača na koje je svjedok odgovorio da prema njihovoj preporuci prvo mjesto je zauzimao McCann Erickson, dok je SV-RSA bila na trećem mjestu, te da je uprava društva nije prihvatila preporuku komisije i agenciju McCann Erickson diskvalificirala iz postupka.

Obrana prvooptuženog je, kako izviještava Avaz, fokusirala set svojih pitanja na dopise koje su ponuđači dostavili na ime Komisije, pokušavajući utvrditi bi li izbor ponuđača za kojeg bi se naknadno utvrdilo da je dostavio lažnu ponudu prouzroćio štetu za poduzeće. Svjedok je odgovorio da od eventualne štete poduzeće je zaštićeno bankarskim garancijama i garancijom za ponudu i garancijom za izvršenje ugovora.

Obrana drugooptuženog svjedoka je pitala da objasni redoslijed događaja nakon upućivanja preporuke Upravi društva do konačnog potpisivanja ugovora, na što je svjedok odgovorio da ne može sa sigurnošću potvrditi nadležnosti drugih tijela društva.

Obrana trećeoptuženog fokusirala je set svojih pitanja na utvrđivanje parametara za sastavljanje rang liste ponuđača, na šta je svjedok odgovorio da je bodovanje bilo definirano tenderskom dokumentacijom. A točnije ponuđena cijena se bodovala sa 70 posto svih bodova. Također svjedok je upitan je li Komisija uzela u obzir dopise ponuđača koji su ukazivali na dostavljanje lažnih ponuda, na što je Zlomislić odgovorio da ne zato što ti dopisi mogu biti u domenu “rekla-kazala”, ali da su isti prosljeđeni Upravi društva zajedno s preporukom.

Nakon ispitivanja svjedoka od strane obrane optuženih, tužiteljstvo je pitalo svjedoka zna li je li moguća korekcija cijena nakon službenog otvaranja ponuda, na šta je svjedok odgovorio da korekcija nije moguća, ali da se u odluci Uprave društva vidi da je bilo određenih korekcija. Sudsko vijeće je postavilo pitanje kako bi utvrdilo u koliko je komisija svjedok sudjelovao tijekom svog angažmana u HT Mostar i je li u prethodnim komisijama bilo odstupanja od preporuke koji je Komisija dala. Zlomislić je rekao da je sudjelovao u desetak komisija, te da se u ovom slučaju prvi put susreo sa slučajem da nije uvažena preporuka Komisije.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar, a Tužiteljstvo je najavilo izvođenja dva svjedoka.

Podsjećamo u akciji Gibraltar koju su pripadnici SIPA-e proveli 22.10.2014. godine uhićeno je devet osoba i to: Neven Kulenović, Belma Kulenović i Sanjin Kulenović iz marketinške agencije SV-RSA, Stipe Prlić i Zoran Bakula visoki dužnosnici HT Eroneta, Lajla Torlak, zamjenica direktora Pinka BH, Darko Aleksić direktor Mreže plus, Ejub Kučuk direktor agencije MITA, Ejub i Senada Zaimović vlasnika Fabrike.

Njima se na teret stavljalo kazneno djelo organizirani kriminial u vezi s kaznenim djelima financijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tom Hardy u filmu o ratu u BiH

Tom Hardy u filmu o ratu u BiH

Glumac Tom Hardy je producent i glavni glumac u filmu o ratu u BiH

Najava druge sezone serije

Najava druge sezone serije "Westworld"

Najava druge sezone HBO-ove uspješnice usmjerena je na posljedice masakra s kraja prošle sezone

James Bond se vraća 2019. godine

James Bond se vraća 2019. godine

Slavni agent britanske tajne službe James Bond ponovno će biti u akciji na velikim ekranima potkraj 2019.
 

Izašao trailer za

Izašao trailer za "Ready Player One"

Prvi trailer za Spielbergovu verziju virtualne stvarnosti

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Prvi trailer za 5. sezonu

Prvi trailer za 5. sezonu "House Of Cards"

Nova sezona napete serije stiže na Netflix 30. maja