Ne znaju kako naplatiti RTV taksu

Autor: TeVe | 23. 10. 2015 - 00:17 | 0 komentara

Ne znaju kako naplatiti RTV taksu

Ni čelnici Javnog RTV servisa, ni Vijeće ministara BiH, a ni zakonodavci iz Parlamenta BiH nemaju ideju kako naplatiti RTV taksu.

Sadašnje rješenje naplate putem računa za telefonske usluge ne funkcionira. Prijedlog da se taksa plaća putem računa za električnu energiju je još teže provedivo. Nezadovoljni su u RTV servisu, tri telekoma – BH Telecom, m:tel i HT Eronet – još više jer zbog toga gube pretplatnike. Iz elektroprivreda koje su u vlasništvu entiteta generalno pristaju na predloženi novi model, ali se istodobno plaše da će i oni, ukoliko ih se obaveže da prikupljaju TV pretplatu, zapasti u probleme i izgubiti svoj novac.

Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Parlamenta BiH, kazao je za Faktor da nitko još uvijek ne zna kako riješiti ovaj problem.

"Komisija je zadužila Vijeće ministara i RAK da predlože rješenje kojim će se ovo pitanje definitivno završiti. Do sada nikakav službeni odgovor nismo dobili. Poznavajući nas, daj Bože da išta bude do nove godine", kazao nam je Novaković.

Problem je i kako natjerati privatnu kompaniju da prikuplja TV pretplatu. U BiH već imamo privatne, alternativne telekome, a najavljena je i privatizacija m:tel-a koji koristi cijeli RS, odnosno Telekoma Srbije kao njegovog vlasnika.

"Kako ćemo zakonom natjerati nekog iz inostranstva da vrši naplatu te takse? Mi razgovaramo o samo tri telekoma. Šta ćemo sa ovim manjim, privatnim? Oni ne dostavljaju ni potpune evidencije o svojim korisnicima kojih je sve više", naglasio je Novaković.

Što se tiče naplate preko računa za struju, Novaković ističe kako iskustva drugih zemalja pokazuju da je za uvođenje takvog sistema potrebno nekoliko godina.

"Mi imamo dva mjeseca za to!? Slovenci, Evropska komisija, iz Evropske radiodifuzne mreže ne sugeriraju nam uvođenje takvog oblika naplate", kazao je Novaković.

Što se tiče sistema naplate preko inkasatora, svi se slažu kako je taj način najbolji i najefikasniji, ali i tu imamo problem raspodjele dobiti.

"I danas imamo inkasatore, ali ta sredstva idu izravno na račune RTRS-a i RTVFBiH-a i nisu predmet raspodjele. Uz to, u Hrvatskoj je sud oborio zakon, jer ni policija ne može bez naloga ući u nečiji stan, a kako će onda inkasator", naglasio je Novaković.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prve službene fotke iz novog

Prve službene fotke iz novog "Kingsmana"

Osim Eggsyja iz prvog filma možemo vidjeti kako izgledaju Channing Tatum, Halle Berry i Jeff Bridges

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje i krijumčarenje, utrostručen broj prijava policiji

Objavljen trailer filma

Objavljen trailer filma "Star Wars: The Last Jedi"

Novi dio Star Wars sage - The Last Jedi (Posljednji džedaj) dobio je svoj prvi  trailer koji je objavljen na 40. godišnjici Star Warsa