Digitalizacija u BiH

Autor: TeVe | 29. 10. 2015 - 00:11 | 0 komentara

Digitalizacija u BiH

Digitalizacija televizije kao dio procesa digitalizacije društva – trenutni dobici i temelji za budući brži razvoj, tema je okruglog stola koji se održao u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik direktora za područje upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Regulatorne agencije za komunikacije Siniša Petrović izjavio je na konferenciji za novinare kako prelazak na nove tehnologije nije samo pravo neke države, nego i obaveza.

"Sve te tehnologije uglavnom su bazirane na radiofrekvencijskom spektru. Ako na vrijeme ne pređemo na digitalnu televiziju, onda moramo gasiti i ono što imamo, odnosno analognu. Ako na vrijeme ne prihvatimo LTE, moramo skloniti druge ometače da bi druge zemlje mogle da razvijaju svoje mobilne komunikacije napredne generacije. Znači, mi moramo i imamo obavezu da pustimo i druge zemlje da rade, ako mi to nismo u stanju", kazao je Petrović.

Proces se, po njegovim riječima, može ubrzati tako da se putem udruženja televizijskih stanica i telekom operatera vrši pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast da se ubrzaju aktivnosti i otklone smetnje za uvođenje novih tehnologija.

Petrović je podsjetio da su većina susjednih zemalja, među kojima i Hrvatska s kojom dijelimo veliki dio granice, započele i na neki način završile prvi dio digitalizacije u periodu kada su i po međunarodnim sporazumima morale da vode računa i o funkcionisanju i postojanju naših analognih predajnika.

"Od 17. juna nijedna država iz susjedstva nema ni pravo ni obavezu da trpi ometanje iz Bosne i Hercegovine jer u analognoj tehnologiji imate emitovanje jedne televizije na jednoj frekvenciji, a u digitalnoj u Srbiji se pruža 15 televizijskih kanala, što znači da jedan naš kanal ometa njihovih 15", pojasnio je Petrović.

Sljedeći korak, kako je naveo, je da se počne postupati prema Zakonu o Javnom RTV sistemu i da se formira određeni vid koordinacije u upravljanju dodijeljenom opremom: Nakon toga od javnih servisa očekuju da će dobiti zahtjeve za dodjelu dozvola za emitovanje da bi se formalizovale sve prethodne aktivnosti.

Prelaskom na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, kako je rečeno, doći će do oslobađanja značajnog dijela frekventnog spektra, što predstavlja posebnu korist za Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Željko Knežević kazao je da je u ovom procesu najveća kočnica bila korporacija koja je Zakonom o Javnom RTV sistemu predviđena, ali nikada nije uspostavljena.

"Važno je samo da se infratstrukturom upravlja s jednog mjesta, a to je podjednak interes svih RTV servisa. Zbog svega toga kasnilo se s implementacijom digitalizacije", kazao je Knežević i dodao da je teško predvidjeti kada bi se sve to moglo završiti.

Predsjednik Udruženja BH-TEL Himzo Bajrić kaže da informacije u analognom obliku imaju brojna ograničenja u smislu formata i kvaliteta. Proces digitalizacije podrazumijeva stavljanje informacija u formu koju je lako, čuvati, prenosti i obrađivati.

"Kada se informacija stavi u digitalnu formu, ona je praktično zapamćena za sva vremena, zauzima manje prostora, lakše se dolazi do nje u odnosu na infomacije koje su spremljene na klasični način", pojasnio je Bajrić.

Predstavnica telekomunikacijih operatora Antonija Krtalić iz HT Eroneta izjavila je da operateri jedva čekaju digitalizaciju televizije jer to znači oslobađanje digitalne dividende i uvođenje novih generacija telekomunikacijskih usluga.

Za operatere, kako je navela, to je zanimljivo jer znači bolje tržišne uvjete, prihode i zadovoljenje interesa krajnjih korisnika.

(TeVe/BHRT)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Prve službene fotke iz novog

Prve službene fotke iz novog "Kingsmana"

Osim Eggsyja iz prvog filma možemo vidjeti kako izgledaju Channing Tatum, Halle Berry i Jeff Bridges

LinkedIn dobio preko 500 miliona korisnika

LinkedIn dobio preko 500 miliona korisnika

Iz kompanije LinkedIna na službenom blogu pohvalili su se s kontinuiranim rastom broja korisnika 

Objavljen trailer filma

Objavljen trailer filma "Star Wars: The Last Jedi"

Novi dio Star Wars sage - The Last Jedi (Posljednji džedaj) dobio je svoj prvi  trailer koji je objavljen na 40. godišnjici Star Warsa