Neka se pripremi Darko Aleksić

Autor: TeVe | 22. 01. 2016 - 00:15 | 0 komentara

Neka se pripremi Darko Aleksić

Općinski sud u Sarajevu obustavio je, na rok od pet mjeseci, ranije započeti postupak gašenja Mreže plus doo Sarajevo, nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH otvorila postupak naplate neizmirenih obaveza, te nakon što su se gašenju tog privrednog društva usprotivili neki od njenih osnivača i suvlasnika i to poslije ozbiljnih najava iz Tužilaštva BiH da bi istrage započete u okviru javnosti poznate marketinško-medijske afere pod kodnim nazivom Gibraltar, uskoro trebale pokucati i na vrata Mreže plus, piše Slobodna Bosna.

Postupajući likvidacijski sudija sarajevskog Općinskog suda, Denis Kurtović, svoju odluku o prolongiranju likvidacije Mreže plus obrazložio je zahtjevom Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je u ovom slučaju nedavno otvorila Upravni postupak radi nadoknade neizmirenih poreskih obaveza u iznosu od blizu 180.000 KM, kao i naknadnim zahtjevom osnivača tog privrednog društva koji se nisu složili da eventualno gašenje Mreže plus protekne u sjeni do kraja još nerasvijetljenog skandala sa mogućim kriminalnim učešćem Mreže plus i njenog direktora, Darka Aleksića, u aferi Gibraltar.

Kako je ranije navodilo Tužilaštvo BiH, u okviru opsežne istrage koja se intenzivno vodi protiv nekoliko marketinških agencija iz BiH, kao i njenih vlasnika, Darku Aleksiću se pripisuje zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, "kada je u svojstvu direktora Mreže plus doo Sarajevo sa osumnjičenim Nevenom Kulenovićem iz Sarajeva – kao ovlaštenim licem off shore kompanije 3 Media Limited (Gibraltar), sačinio tri krivotvorena ugovora između navedenih pravnih lica na osnovu kojih je - kao ovlašteno lice, izvršio bezgotovinski prenos sredstava u iznosu od 486.000,17 EUR-a sa računa Mreže plus na račun off shore kompanije 3 Media Limited po osnovu navodnog otkupa tv prava koja nikada nisu stvarno kupljena od te kompanije, niti ih je ista stvarno posjedovala, čime je izbjegnut obračun i plačanje poreza na dobit Mreže plus".

U toku istražnog postupka je ustanovljeno da je Aleksić na ime tog "unosnog posla" nagrađen od Nevena Kulenovića sa 214.000 EUR-a, koji su uplaćeni na Aleksićeve privatne račune u Hrvatskoj i Srbiji.

Nakon ovakvih saznanja, najmanje dvojica od pet ravnopravnih osnivača privrednog društva Mreža plus povukli su svoje ranije date saglasnosti o gašenju firme, dajući priliku organima Tužilaštva BiH da do kraja istraže tokove novca u Mreži plus, posebno nakon njihovih saznanja da je direktor Darko Aleksić, bez znanja i saglasnosti osnivača i vlasnika, samovoljno ugasio dva računa Mreže plus kod Raiffheisen banke u Sarajevu.

Darko Aleksić, bivši direktor Mreže plus, uhapšen je 22. novembra 2014. godine u policijskoj akciji Gibraltar. U toj akciji uhapšeno je devet osoba: Darko Aleksić, Sanjin Kulenović, Neven Kulenović, Belma Kulenović, Lajla Torlak, Stipe Prlić, Zoran Bakula, Senad Zaimović i Ejub Kučuk.

Optužnica je već podignuta protiv Nevena Kulenovića, Stipe Prlića i Zorana Bakule, dok se istraga protiv preostalih šest osoba, među kojim je i Aleksić, upravo privodi kraju i nesumnivo će rezulltirati podizanjem optužnice.

"Darko Aleksić se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 stav 2. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti, propisano članom 383 stav 1. u vezi sa stavom 3. propisana KZ FBiH, krivičnom djelom poreska utaja iz člana 273 KZ FBiH, krivičnim djelom pranje novca, propisanim članom 209, stav 1. u vezi sa stavovima 2. i 3. KZ BiH", navodi se u optužnom prijedlogu Tužilaštva BiH.

Aleksiću se stavlja na teret fasifikovanje dokumenata: zajedno sa Nevenom Kulenovićem, kao ovlaštenim licem off shore kompanije 3 Media Limited, falsifikovao je tri ugovora između Mreže plus, čiji je Aleksić bio direktor i gibraltarske firme. Na osnovu tih ugovora, Aleksić je, kao ovlašteno lice, izvršio bezgotovinski prenos sredstava u iznosu od 486.000,017 eura sa računa Mreže plus na račune kompanije 3 Media Limited. Osnov za ovu kriminalnu transakciju bio je navodni otkup TV prava, koja nikada zaista nisu kupljena od off shore kompanije, niti ih je ta gibraltarska fantomska firma uopćte posjedovala. Postupajući na ovaj način Aleksić je oštetio budžet BiH za 95.053,37 KM po osnovu izbjegavanja plaćanja poreza na dobit Mreže plus. Aleksićev tal u ovoj kriminalnoj transakciji iznosio je 156.000 eura, koje mu je Kulenović, na osnovu dara i krivotvorenih ugovora, prebacio sa računa off shore kompanije na Aleksićeve račune otvorene u Hrvatskoj i Srbiji.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Druga sezona serije

Druga sezona serije "Najškrtije škrtice"

Nova sezona otkriva nam postoji li za ove ekstremne štedljivce granica koju nisu spremni prijeći radi uštede novca

Kako zvijezde horor filmova izgledaju

Kako zvijezde horor filmova izgledaju

Svaki horor film ima zlog lika koji utjeruje strah u kosti gledaocima.

Bear Grylls u divljinu vodi svjetske zvijezde

Bear Grylls u divljinu vodi svjetske zvijezde

Slavne osobe itekako su naviknute na luksuzni stil života i hotele s pet zvjezdica, ali kad su s pustolovom Bearom Gryllsom niko ih neće maziti

"Štrumpfovi: Skriveno selo" u bh. kinima

Od ove subote, 25. marta, pretpremijerno u bh. kinima  - Štrumpfovi: Skriveno selo.

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers