Uskoro novi tehnički standardi za televizore

Autor: TeVe | 11. 03. 2016 - 00:11 | 0 komentara

Uskoro novi tehnički standardi za televizore

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je nakon izdavanja prvih dozvola za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, zaprimila veći broj pitanja o tehničkim standardima TV prijemnika za prijem digitalnog TV signala.

S tim u vezi, u cilju pravilnog informisanja krajnjih korisnika, Agencija obavještava da je definisanje minimalnih tehničkih standarda za TV prijemnike i TV konvertor (set-top-box) u procesu izrade. Konačnu odluku o usvajanju novih tehničkih standarda donijet će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a zainteresovani će o tome biti detaljno obaviješteni u okviru promotivne kampanje koja će pratiti proces digitalizacije zemaljskog TV emitovanja u BiH.

Propisivanjem novih tehničkih standarda za TV prijemnike i smjernicama za njihovo plasiranje na tržište osigurava se prije svega zaštita stanovništva, kako bi nabavili one TV prijemnike putem kojih će moći pratiti programe koji se u digitalnom formatu.

Ove aktivnosti su prije svega usmjerene ka stanovništvu koje prati TV programe isključivo putem zemaljske radiodifuzne mreže (antena). Stanovništvo koje ima pristup TV signalu putem neke od kablovskih mreža ne mora nabavljati nove TV prijemnike ili TV konvertore, jer već posjeduju konvertore koje su dobili od svog kablovskog operatera.

Agencija takođe obavještava da će se početak digitalnog emitovanja u BiH (eksperimentalna faza emitovanja) vršiti u tzv. DVB-T MPEG4 formatu na širem području Sarajeva, Banja Luke i Mostara, a stanovništvo će i dalje moći pratiti sve analogne programe kao i do sada. Očekujemo da će u najskorije vrijeme Vijeće ministara BiH donijeti odluke o primjeni najsavremenijih  standarda u emitovanju (tzv. DVB-T 2 MPEG4) nakon čega će i započeti puna faza digitalizacije TV signala i postepeno gašenje analognih TV signala.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers