2,78 miliona korisnika interneta u BiH

Autor: TeVe | 01. 06. 2016 - 00:13 | 0 komentara

2,78 miliona korisnika interneta u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije BiH objavila je rezultate godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u BiH za 2015. godinu. Cilj ovog izvještaja je da prikaže stanje na tržištu ponuđača usluga internet pristupa u 2015. godini i stepen primjene informaciono-komunikacionih tehnologija u BiH.

U periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31.12.2015. godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno djelovalo 70 pružalaca internet usluga.

Rezultati ankete pokazali su da je u 2015. godini u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 636.726 internet pretplatnika. Agencija procjenjuje da je u istom periodu bilo 2.782.107 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu iznosi 72,41%.

Korištenje širokopojasnog pristupa internetu u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, o čemu svjedoči podatak da stepen korištenosti širokopojasnog pristupa za nivo Bosne i Hercegovine (broj priključaka u odnosu na ukupan procijenjeni broj stanovnika) iznosi 16,82%. Stopa korištenosti širokopojasnog interneta u Federaciji BiH iznosi 18% a u Republici Srpskoj ovaj pokazatelj iznosi 14%.

Kada je u pitanju pristup internetu, statistika pokazuje da je u 2015. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 58,54% od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici kablovskog pristupa čiji broj pretplatnika čini 31,56% od ukupnog broja internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, s posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga. Širokopojasne (broadband) usluge iz godine u godinu u stalnom porastu, tako da je broj širokopojasnih pretplatnika dostigao 99,72% ukupnog broja internet pretplatnika. U periodu od 2009. godine najveći broj pretplatnika bilježi se kod xDSL pristupa.  

U 2015. godini nastavljen je rast broja xDSL pretplatnika, tako da se njihov broj, u odnosu na prethodnu godinu, povećao za 3,32%.

Međutim, u 2015. godini najviše je rastao kablovski pristup Internetu i taj rast iznosi 10,57%, dok je broj fiksnih bežičnih priključaka opao za 3,33%.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
T-HT pokrenuo uslugu Stream On

T-HT pokrenuo uslugu Stream On

Stream On služi za gledanje zabavnih sadržaja na mobilnim uređajima bez trošenja interneta

Google predstavio svoj smartphone

Google predstavio svoj smartphone

Lansiranjem mobitela Pixel i Pixel XL predstavlja ulazak u bitku sa Appleom

3,5 milijarde korisnika interneta

3,5 milijarde korisnika interneta

U svijetu 91 država sada ima procenat od preko 50 odsto stanovništva koje je na online mreži

RAI pokrenuo besplatan OTT servis

RAI pokrenuo besplatan OTT servis

Besplatan servis uključuje 14 RAI kanala, programski vodič te catch-up sadržaje

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers