Novo ročište u slučaju afera Gibraltar

Autor: TeVe | 04. 06. 2016 - 00:11 | 0 komentara

Novo ročište u slučaju afera Gibraltar

Pred vijećem Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Ranko Debevec, danas je nastavljeno ročište u slučaju Stipe Prlić i drugi, u javnosti poznat kao Slučaj Gibraltar.

Kako je poznato, Tužilaštvo BiH podiglo je prije godinu dana optužnicu protiv nekadašnjih članova Uprave JP HT d.o.o. Mostar, Stipe Prlića i njegovog zamjenika Zorana Bakule, kao i Nevena Kulenovića, vlasnika i direktora marketinških agencija SV.RSA d.o.o. Sarajevo i Ujedinjeni mediji.

Dosadašnjim saslušanjem 15 svjedoka, te izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage, Tužilaštvo BiH namjerava dokazati da su optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula, kao članovi uprave JP HT Mostar, svojim nezakonitim radnjama omogućili firmi SV-RSA Nevena Kulenovića ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM, koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Pred sudskim vijećem danas se, u ulozi svjedoka Tužilaštva BiH, pojavio Alija Behram, novinar, jedan od osnivača i vlasnika kompanije Mreža plus d.o.o Sarajevo, a koja je također pokrivena istražnim radnjama kao dio marketinško-medijske hobotnice preko čijih računa se također krčmio na kriminalan način inkasiran novac kompanije Eronet.

Na traženje tužioca u postupku, Miroslava Janjića, da objasni kako su se u okrilju Mreže plus donosile odluke o enormno visokim marketinškim popustima, Behram je rekao da je to rađeno po sistemu "zavrtanja ruku", u stilu: "Ili dajte velike popuste, ili od posla neće biti ništa!"

Behram je izjavio kako je Neven Kulenović pred vlasnicima Mreže plus pokazao ovjereni dokument od javnih emitera BiH, koji su za njegovu agenciju već odobrili marketinški popust na usluge oglašavanja u iznosu od čak 92 odsto. Sve druge stanice, uključujući Mrežu plus, RTV Mostar, Oscar C, TV Tuzla, OBN i brojne druge... birajući između ništa i – nešto, također su nakon toga odobrile visoke popuste agenciji SV-RSA.

Na traženje tužioca i predsjedavajućeg sudskog vijeća Ranka Debevca da objasni vijeću šta su bili motivi da se ustupe tako visoki popusti, Behram je rekao da se očigledno radilo o iznuđenim popustima u korist Kulenovićeve agencije SV-RSA, a kako bi se eliminisala konkurencija na već objavljenim tenderima za medijske usluge.

Behram je pojasnio kako nema sumnje da je ovakvim popustima Kulenović pridobio rukovodstvo Eroneta da uskrati prethodno datu saglasnost marketinškoj agenciji McCann Erickson, te da se, mimo zakonske procedure i obaveznog - ponovljenog tendera, višemilionski posao preko noći povjeri agenciji SV-RSA.

Inače, odobravanje tako visokih popusta kod medija, rekao je Behram, je potez mimo svakog ekonomskog rezona, iz ugla biznisa – ekonomski potpuno nerezonski, sulud, neopravdan i za normalno poslovanje poguban čin. Iako se tome, kako kaže, lično protivio, i Mreža plus je pod pritiskom odobrila visoki popust na svoje usluge od čak 88 odsto.

Tek naknadnim provjerama i novim saznanjima, kako je posvjedočio Behram, postalo je jasno da su tako visoki popusti od strane Nevena Kulenovića i njegove agencije SV-RSA kasnije nadoknađeni i vraćeni kroz ekskluzivne ugovore i nagrade u milionskim iznosima i to samo televizijskim kućama Hayat i ATV, putem skrivenih tripartitnih ugovora pod okriljem Mreže plus, a mimo znanja i učešća drugih suvlasnika, dok su tri tv stanice (RTM, Oscar C i TVTZ) bile potpuno isključene iz tog medijskog posla.

Dok traje istraga državnog Tužilaštva i u slučaju drugih šest osoba, ranije takođe privođenih u okviru istrage u Aferi Gibraltar, te njihovih medijsko-marketinških kompanija, saznajemo da je sudija Općinskog suda Sarajevo, Denis Kurtović, prolongirao postupak pravne likvidacije kompanije Mreža plus pred ovim registracijskim Sudom, nakon potvrda da se i protiv Mreže plus i njenog direktora Darka Aleksića vodi istražni postupak u okviru Afere Gibraltar.

Sudija Kurtović je također, na traženje suosnivača Mreže plus, Alije Behrama i Semira Salihovića, naložio održavanje Skupštine tog privrednog društva kako bi se osnivačima i vlasnicima podastrli svi podaci iz inkriminisanih djela koja su predmetom istrage Tužilaštva BiH. Sudija Kurtović je ovaj zadatak pismeno naložio direktoru Mreže Plus, Darku Aleksiću.

(TeVe/Slobodna Bosna)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
BHRT: Saopštenje za javnost

BHRT: Saopštenje za javnost

Upravni odbor BHRT-a na jučerašnjoj hitnoj sjednici razmatrao je drastičan pad prihoda ove medijske kuće 

Svjetska premijera prvog bh. animiranog filma

Svjetska premijera prvog bh. animiranog filma

Prvi bosanskohercegovački animirani dugometražni film "Birds Like Us" ("Ptice kao mi") zabilježit će svjetsku premijeru 5....

"Gospodari svemira" stižu krajem 2019

Sony je objavio da će film imati premijeru u decembru 2019. godine

"Into the Badlands" dobiva 3 sezonu

Nakon šest epizoda u prvoj sezoni i deset u drugoj treća sezona postapokaliptične AMC-jeve serije imat će čak 16 epizoda

Prve službene fotke iz novog

Prve službene fotke iz novog "Kingsmana"

Osim Eggsyja iz prvog filma možemo vidjeti kako izgledaju Channing Tatum, Halle Berry i Jeff Bridges

LinkedIn dobio preko 500 miliona korisnika

LinkedIn dobio preko 500 miliona korisnika

Iz kompanije LinkedIna na službenom blogu pohvalili su se s kontinuiranim rastom broja korisnika 

Objavljen trailer filma

Objavljen trailer filma "Star Wars: The Last Jedi"

Novi dio Star Wars sage - The Last Jedi (Posljednji džedaj) dobio je svoj prvi  trailer koji je objavljen na 40. godišnjici Star Warsa