12 miliona KM za drugu fazu digitalizacije

Autor: TeVe | 14. 07. 2016 - 00:12 | 0 komentara

12 miliona KM za drugu fazu digitalizacije

Iznos od 12 miliona KM, koji je Vijeće ministara na posljednjoj sjednici odobrilo za proces digitalizacije Javnog RTV sistema, mogao bi biti iskorišten za realizaciju druge faze, saznajemo od Esada Gotovuše, predsjednika Upravnog odbora BHRT-a.

"Moram priznati da još nisam vidio odluku, ali pretpostavljam da bi novac mogao biti iskorišten za tu namjenu, jer je prva faza gotovo završena. Prva faza digitalizacije podrazumijevala je osiguranje digitalnog signala za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara i uskoro se očekuje puštanje signala. Druga faza podrazumijeva pokrivanje digitalnim signalom svih ostalih dijelova BiH. Ova faza je trebala biti završena još prošle godine, ali ona nije ni počela i ne treba očekivati da će uskoro biti okončana", istakao je Gotovuša.

Prema njegovim riječima, da bi se realizirala druga faza, potrebno je prvo provesti postupak javne nabavke za kupovinu potrebne opreme, uključujući i predajnike, a zatim i njeno postavljanje i testiranje, prije konačnog puštanja signala, za što će biti potrebno nekoliko mjeseci.

Portal Faktor pitao je Gotovušu i da li ima informacije o tome  hoće li Vijeće ministara, iznosom od oko 1,4 miliona KM, "pokriti" dug BHRT-a prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (ERU), Evropskoj uniji radio-televizija (EBU). Naime, na istoj sjednici Vijeće ministara je odobrilo spomenuti iznos za "podršku razvoju i unapređenju sektora komunikacija i emitiranja u BiH".

"Ni za taj dio sredstava još nemam pouzdane informacije. Međutim, ono što sigurno znam jeste da se Vijeće ministara prije desetak godina ugovorom obavezalo da će platiti upotrebu satelita EBU-a, koji je koristio BHRT. Taj dug još nikada nije plaćen i on iznosi nešto više od milion KM, tako da nije isključena ni ta mogućnost", dodao je Gotovuša.

Navedeni iznos od gotovo 13,5 miliona KM zapravo su akumulirana sredstva koja predstavljaju razliku između prihoda koje je ostvarila Regulatorna agencija za komunikacije i njihovih troškova. Zbog blokade u procesu digitalizacije, prikupljanje ovih sredstava trajalo je desetak godina.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prve službene fotke iz novog

Prve službene fotke iz novog "Kingsmana"

Osim Eggsyja iz prvog filma možemo vidjeti kako izgledaju Channing Tatum, Halle Berry i Jeff Bridges

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje i krijumčarenje, utrostručen broj prijava policiji

Objavljen trailer filma

Objavljen trailer filma "Star Wars: The Last Jedi"

Novi dio Star Wars sage - The Last Jedi (Posljednji džedaj) dobio je svoj prvi  trailer koji je objavljen na 40. godišnjici Star Warsa