Digitalna TV do izbora

Autor: TeVe | 08. 09. 2016 - 00:10 | 0 komentara

Digitalna TV do izbora

Do kraja septembra bit će puštena testna faza nacionalnog projekta digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Za vrijeme trajanja testnog perioda programi BHRT-a, FTV-a i RTRS-a emitovati će se u digitalnom obliku na prostoru Sarajeva, Banje Luke i Mostara, potvrdio je za Klix.ba ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko.

Jusko je kazao kako je proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini, koji je već počeo, nacionalni projekat koji je od velike važnosti za svakog građana ove zemlje. Dodaje da je za ovaj projekat (koji je podijeljen u nekoliko faza) u proteklom periodu izrađena i usvojena tehnička dokumentacija i da su osigurana kompletna finansijska sredstva za realizaciju.

Prva faza ja najvažnija i obuhvata nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme, potrebene za pokrivanje digitalnim signalom teritorije Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i osposobljavanje pet informativno tehničkih centara.

"U ovome momentu u Prvoj fazi projekta digitalizacije spremni smo za puštanje u rad MUX-a za koje su pribavljene sve potrebne dozvole od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i to puštanje će se desiti u toku septembra 2016. godine. Testna faza MUX-a podrazumijeva da će se instalirana oprema pustiti u rad na testni period od 90 dana", rekao je Jusko.

Za vrijeme trajanja testnog perioda programi Javnih emitera, odnosno BHRT-a, FTV-a i RTRS-a, emitovati će se u digitalnom obliku na prostoru na kojem je instalirana oprema, kako bi se istestirala oprema i napravila konačna primopredaja nakon čega bi se i zvanično MUX-A pustio u rad.

"Ukoliko se testna faza pokaže kao uspješna programi Javnih emitera bi se i zvanično počeli emitovati u digitalnom obliku na prostoru Sarajeva, Banje Luke i Mostara", kazao je Jusko.

On je dodao da paralelno sa prvom fazom, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH radi na pripremanju tehničke dokumentacije i ostalih pravno administrativnih dokumenata kako bi se pripremio i objavio otvoreni međunarodni tender za pokretanje druge faze procesa digitalizacije, a što podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje BiH sa susjednim zemljama.

"Očekujemo da će se dokumentacija za tender pripremiti i objaviti do kraja 2016 godine. Treća faza podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom, a zatim nabavku potrebne opreme za pokrivanje i onih dijelova teritorije BiH koji nisu pokriveni signalom", rekao je Jusko.

Jusko ističe da Javni RTV servisi u BiH cijene da će za taj posao biti potrebno oko trideset predajnika, a nakon njihove montaže završava se prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala. To u prijevodu znači da su ostvareni svi potrebni preduslovi za gašenje analognog signala na prostoru BiH.

(TeVe/Klix.ba)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Prvi trailer za 5. sezonu

Prvi trailer za 5. sezonu "House Of Cards"

Nova sezona napete serije stiže na Netflix 30. maja