HT ostvaruje tri posto hrvatskog BDP-a

Autor: | 10. 09. 2016 - 00:40 | 0 komentara

HT ostvaruje tri posto hrvatskog BDP-a

Hrvatski telekom (HT) od 2011. do 2015. investirao je u zemlji 5,7 milijardi kuna te pridonio stvaranju gotovo 13 milijardi kuna novostvorene vrijednosti, u što su uključeni porezi, masa plaća i dobit, čime je među kompanijama u Hrvatskoj s jednim od najvećih utjecaja na gospodarstvo i društvo, pokazala je analiza zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Ta analiza, pod nazivom "Ekonomski atlas HT Grupe", predstavljena je u petak medijima u Selcu na susretu sa članovima uprave HT-a. Njezin je cilj pokazati socioekonomski doprinos HT grupe poslovnoj i društvenoj okolini. U analizi je komparirano deset najvećih tvrtki u Hrvatskoj, prema podacima Poslovni.hr.

"HT Grupa ostvaruje više od 3 posto hrvatskog BDP-a i podržava više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, jer se za svako radno mjesto unutar HT Grupe vežu još 4,4 radna mjesta u ostatku gospodarstva", naglasila je na predstavljanju novoimenovana ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek.

Od pokazatelja iz analize istaknula je i da s prosjekom od 8.616 kuna neto, HT Grupa isplaćuje 54 posto veću plaću od državnog prosjeka te 16 posto iznad prosjeka sektora informacija i komunikacija.

"HT je najveći privatni investitor u Hrvatskoj u proteklih pet godina, ima veliki multiplikativni učinak na cijelo hrvatsko gospodarstvo i stvara najveću vrijednost svim svojim dionicima, zaposlenicima, dioničarima, dobavljačima i državi", ocijenila je Vizek.

Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković istaknuo je da analiza pokazuje važnost poslovanja HT-a za razvoj ukupnog gospodarstva, pogotovo u segmentima radnih mjesta i investicija. "Nastavljamo s investicijama ključnim za daljnji razvoj i digitalizaciju društva, pa tako od rujna za 180 tisuća korisnika širokopojasnog interneta nudimo 'surfanje' i do pet puta većim brzinama nego do sada", poručio je Tomašković.

Istaknuo je i da je HT u 2016. po pri put nakon pet godina zaustavio trend pada prihoda i dobiti, ostvarivši izvrsne rezultate, kao i da je samo u toj godini uložio 1,5 milijardi kuna, što je najviše među privatnim investitorima.

Razvoj širokopojasnog interneta član Uprave HT-a za tehnologiju Boris Drilo označio je preduvjetom za korištenje drugih najmodernijih ICT usluga uz koje i poduzetnici mogu ostvariti veću produktivnost i konkurentnost bez velikog početnog kapitala. "HT ima najveću dostupnost 4G mreže na području Hrvatske te jedini nudi brzine prijenosa do 262 Mbps, a za više od 200 tisuća kućanstava omogućili smo optički priključak čime postavljamo temelje gigabitnog društva", dodao je Drilo.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Četiri nova HD kanala u Telemachu

Četiri nova HD kanala u Telemachu

Telemach nastavlja s obogaćivanjem svoje programske sheme

Nove akvizicije Telekom Austria

Nove akvizicije Telekom Austria

Telekom Austria Group kupila dva bjeloruska operatera koji imaju 125.700 korisnika fiksne telefonije i 46.000 kablovske televizije

DEV Talks u Sarajevu 19. novembra

DEV Talks u Sarajevu 19. novembra

Authority Partners poziva sve IT stručnjake željne sticanja i širenja znanja o najnovijim temama iz IT svijeta

Pet godina od pokretanja Al Jazeere Balkans

Pet godina od pokretanja Al Jazeere Balkans

Krenulo je sporadičnim pričama da Al Jazeera dolazi u Sarajevo, u region. Možda će otvoriti dopisništvo? 

The Get Down nije kao druge serije

The Get Down nije kao druge serije

Serija Baza Luhrmanna odlično je realizirana priča o rođenju hip-hopa u Južnom Bronxu sedamdesetih

Četiri nova HD kanala u Telemachu

Četiri nova HD kanala u Telemachu

Telemach nastavlja s obogaćivanjem svoje programske sheme

Trailer za ruski superherojski film

Trailer za ruski superherojski film "Guardians"

Stigao je novi, finalni trailer za ruski superherojski film “Guardians”