UniFi mreža Telemacha u Sarajevu

Autor: | 11. 09. 2016 - 00:43 | 0 komentara

UniFi mreža Telemacha u Sarajevu

Jedan korisnik Telemacha otkrio je ovaj problem i javio se portalu Klix.ba, naglasivši kako niko od njega nije tražio odobrenje da se iz njegovog stana emituje bilo kakva javna mreža za desetine hiljada drugih korisnika bez njegovog znanja i odobrenja.

"UniFi mreža Telemacha, koja se neprestano reklamira u medijima zasnovana je na principu besplatnog korištenja telefonije i interneta za Telemach korisnike. Sve bi to možda i bilo uredu da mi, korisnici usluga Telemacha, nesvjesno i bez ikakvog obavještenja participiramo u pružanju iste, koristeći našu vlastitu infrastrukturu (u stanovima, poslovnim prostorima i sl.). Za tu vrstu usluge nas niko nije pitao niti tražio odobrenje za emitovanje signala iz naših stanova pri tome stvarajući probleme i zagušujući promet na našim mrežama koje plaćamo na mjesečnoj osnovi", kaže naš čitatelj.

Čitatelj je sasvim slučajno utvrdio, nakon što je primijetio opadanje jačine signala i gubitak pristupa internetu, da se sa njegovog routera u vlastitom stanu emituje UniFi mreža iste jačine koju je on zakupio samo za sebe potpisavši ugovor s Telemachom.

"Utvrdio sam da je u proteklih mjesec dana registrirana nova mreža identične jačine kao i postojeća Wi-Fi mreža u mom stanu koju uredno plaćam, a na osnovu Ugovora o pružanju usluga sa Telemachom. Utvrdio sam da nova mreža, pod nazivom UniFi, se emitira sa istog rutera kojeg sam dobio od vas prilikom zaključenja Ugovora o pružanju usluga interneta i digitalne televizije", napisao je naš čitatelj Telemachovoj službi za podršku korisnicima i zatražio da sa njegovog vlastitog rutera isključe UniFi mrežu.

Iako je prošle sedmice zamolio Telemachovu podršku da sa njegovog vlastitog routera isključe javnu mrežu, kako tvrdi naš čitatelj, još uvijek se to nije desilo.

Inače, kako je nedavno objavljeno iz Telemacha, jedinstveni UniFi servis Telemach kompanije moguće je koristiti na preko 80.000 lokacija u BiH, a na više od 300.000 lokacija u regiji, što znači da najvjerovatnije 80 hiljada korisnika iz svojih stanova emituje UniFi mrežu, a pitanje je koliko je ih je uopšte upoznato s tim.

 

Telemach (SBB) u Srbiji također bez znanja korisnika emitovao UniFi mrežu

Telemach je također u Srbiji, gdje posluje pod imenom SBB (Srpske kablovske mreže), doživio isto negodovanje korisnika jer je bez njihovog znanja i dozvole na kućnim routerima emitovao javnu mrežu UniFi.

Kako piše Svet Kompjutera, kućni router korisnika SBB-a u Srbiji je preko noći postao javna Wi-Fi pristupna tačka za preko 100.000 ljudi sa dozvolom pristupa. Zanimljivo je da se SBB odlučio na ovaj potez ne samo bez traženja saglasnosti korisnika, već i – bez njihovog obavještavanja.

Javna UniFi mreža u Srbiji inače postoji više od godinu dana, može se naći u restoranima, kafićima, drugim javnim objektima. Ovih lokacija ima mnogo, samo u Beogradu ih je preko 600 (preko tri hiljade u regionu) i označene su na mapi na zvaničnom sajtu. Njima se sada dodaju i svi privatni korisnici.

(TeVe / Klix)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Apple vrijedi više od 775 milijardi dolara

Apple vrijedi više od 775 milijardi dolara

Najviše cijenjena američka kompanija Apple danas vrijedi više nego ikada

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Vipnet završio proces preuzimanja Metroneta

Vipnet završio proces preuzimanja Metroneta

Vipnet i Metronet će korisnicima ponuditi fiksne, mobilne i ICT usluge najviše razine kvalitete na tržištu

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4 tablet

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4...

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4 tablet

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Nova prijetnja za platformu Android

Nova prijetnja za platformu Android

Sigurnosni stručnjaci Palo Alto Networksa otkrili su golemu ranjivost vezanu uz mobilnu platformu Android

Trailer za drugu sezonu

Trailer za drugu sezonu "Stranger Things"

Svijet se okreće naglavačke u prvom traileru za drugu sezonu serije “Stranger Things”