RTV servisi spremni za digitalizaciju

Autor: | 22. 09. 2016 - 18:54 | 0 komentara

RTV servisi spremni za digitalizaciju

Javni radiotelevizijski (RTV) servisi u Bosni i Hercegovini su spremni za testno emitiranje digitalnog signala, jer je izvršen kompletan prijem potrebne opreme, a u maju 2017. godine 80 posto domaćinstava u BiH će biti pokriveno digitalnim signalom.

Nakon što je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dalo zeleno svjetlo za puštanje digitalnog signala korisnicima javnih servisa u BiH - Bosanskohercegovačkoj radioteleviziji (BHRT), Federalnoj televiziji (FTV) i Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS-u) 29. septembra 2016. godine, timovi zaduženi za proces digitalizacije čine sve da korisnici budu zadovoljni, kazao je za Klix.ba rukovodilac ekspertskog tima za digitalizaciju javnih servisa u BiH Zdravko Šavija.

"RTRS u potpunosti može odgovoriti zahtjevima digitalizacije, jer je izvršen prijem kompletne opreme, odnosno headenda na svim lokacijama. Naša TV će bez obzira na datum krenuti u proces digitalnog emitiranja programa. Da bi ostale TV kuće dobile dozvolu moraju biti spremne za digitalizaciju u svojim studijskim prostorima te moraju imati adekvatnu opremu. Njima je također s posebnom opremom potrebno stvaranje dodatnih kanala da bi krenuli u proces digitalizacije, a u pitanju je posljednji proces tehnologije i mislim da je ovo veliki iskorak koji je napravila Bosna i Hercegovina. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je bilo nosilac projekta i ugovorni organ u procesu digitalizacije koji će mnogo značiti gledaocima u BiH - dobit će bolji kvalitet slike, manje šuma i veći broj kanala", kazao je Šavija.

S druge strane, država će osloboditi veliki broj frekvencija čime će se stvoriti opcija za digitalnu dividendu i prodaju tih frekvencija drugim korisnicima za njihove usluge.

"Ovo je tek prva faza kojom su obuhvaćene tri digitalne oblasti koliko je definirano Ženevskim sporazumom. Sarajevo, Mostar i Banja Luka bit će pokriveni u prvoj fazi, a već se priprema pokrivanje i ostalih šest digitalnih oblasti. To bi se moglo desiti u maju naredne godine kada se može očekivati da će u BiH biti pokriveno svih devet digitalnih oblasti s primarnih tačaka, što će obuhvatiti 80 posto stanovništva BiH", naglasio je rukovodilac tima za proces digitalizacije u BiH.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine također izražava zadovoljstvo najavljenim početkom testnog emitiranja digitalnih signala javnih RTV servisa u BiH (BHT, FTV, RTRS). S obzirom na to da su svoje produkcijske kapacitete prilagodili digitalnom emitiranju, u BHRT-u su spremni ući u proces testnog emitiranja.

"Za građane BiH, koji TV signal prate putem zemaljske mreže predajnika, neophodna je prijemna antena (mogu koristiti postojeću antenu) i digitalni prijemnik (set-top box DVB-T/ MPEG-4). Gledaoci koji imaju TV prijemnike s integriranim 'TV tuner' DVB-T/MPEG-4 nemaju potrebu za nabavkom digitalnog prijemnika (set-top boxa). Gledaoci koji TV signal primaju putem zemaljske mreže predajnika moći će digitalni signal tri javna emitera pratiti na širem području Sarajeva na kanalu 30, na širem području Mostara na kanalu 36 i na širem području Banje Luke na kanalu 32. Nemamo sumnje da će kompletan proces digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH biti uspješno realiziran", ističu iz BHRT-a.

Cijeli proces digitalizacije javnih emitera u BiH, koji se odnosi na prenos i emitiranje digitalnog signala zemaljskim putem, vodi Ministarstvo prometa i komunikacija BiH uz stručnu i tehničku pomoć osoblja javnih emitera. Prva faza digitalizacije odnosi se na pokrivanje TV signalom tri najveća grada u BiH (Sarajevo, Mostar, Banja Luka), a naredne faze će obuhvatiti pokrivanje digitalnim TV signalom cijele BiH.

(TeVe / Klix)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prve službene fotke iz novog

Prve službene fotke iz novog "Kingsmana"

Osim Eggsyja iz prvog filma možemo vidjeti kako izgledaju Channing Tatum, Halle Berry i Jeff Bridges

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje

Britanci dronove koriste za špijuniranje i krijumčarenje, utrostručen broj prijava policiji

Objavljen trailer filma

Objavljen trailer filma "Star Wars: The Last Jedi"

Novi dio Star Wars sage - The Last Jedi (Posljednji džedaj) dobio je svoj prvi  trailer koji je objavljen na 40. godišnjici Star Warsa