BHRT: Promjeniti stare televizore

Autor: | 23. 09. 2016 - 16:56 | 0 komentara

BHRT: Promjeniti stare televizore

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je organizirana u prostorijama Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) istaknuto je da će građani BiH morati kupiti odgovarajuće TV uređaje za prijem digitalnog signala, odnosno riječ je o promjeni starih televizora.

"Ukoliko testno emitiranje digitalnog signala počne 29. septembra, očekujemo prisustvo digitalnog signala u širem području Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Također, uskoro očekujemo i da će pojedine TV stanice steći pravo ulaska u multipleks, odnos da će komeracijalne TV kuće biti zajedno s javnim emiterima. Da bi kompletno područje BiH imalo digitalnu sliku potrebno je donijeti određene odluke Vijeća ministara BiH, završiti nabavku i instalaciju opreme, kao i usaglasiti mjere koje se tiču prava ulaska i ostalih TV kuća u digitalni sistem BiH", kazao je za Klix.ba pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom Siniša Petrović.

Prema njegovim riječima, ukoliko sve protekne u najboljem redu, blizu 80 posto televizija moglo bi se naći u tom sistemu, a analogni sistem trebao bi se polako gasiti.

"Bitno je napomenuti da će građani BiH i dalje paralelno moći pratiti i analogni sistem, a preporuka stanovništvu je da ne kupuju bilo kakve dodatne uređaje za prijem digitalizacije, jer Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku o kupovini bolje tehnologije. Digitalna slika omogućava od osam do petnaest kanala po jednoj frekfenciji, što znači da će svi imati signal putem zemaljskih antena i prvi put imati iskustvo koje imaju pretplatnici kablovskih operatera - višekanalni pristup", naglasio je Petrović.

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH donijelo je odluku o puštanju testnog digitalnog signala u BiH 29. septembra, što će prema riječima predstavnika Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) i BHRT-a omogućiti građanima BiH bolji kvalitet slike, manje šuma i veći broj kanala.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers