Prelazak iz analognog u digitalni svijet?

Autor: | 30. 09. 2016 - 00:52 | 0 komentara

Prelazak iz analognog u digitalni svijet?

Panel je deo konferencije Catch 2016 na kojoj se najbolje biznis ideje iz regiona predstavljaju nemačkim investitorima okupljenim u bordu FoundCenter Investmenta u nadmetanju za milion evra investicija.

Govoreći na panelu, nemački investitor Lotar Ekštajn, koji je savetovao mnoge kompanije na prelasku iz analogne u digitalnu fazu, rekao je da je novo digitalno doba veliki izazov za sve tradicionalne kompanije, da je osnovni preduslov ulaska u tranziciju pristup sa strašću. "Ovo nije proces za ljude sa više od 45 godina već za one koji su se rodili u digitalno vreme i samo ih ne treba sputavati", zaključio je Ekštajn.

Osnivač i predsednik I&F Meken Grupe Srđan Šaper kaže da ga digitalizacija podseća na elektrifikaciju: „i struja kad je nastala je bila nešto nevidljivo, ali nešto što je manjalo način našeg života i danas ne možemo da opstanemo bez struje. Isto je i sa digitalizacijom, i ona je nevidljiva, ali nas menja svakog dana. I isto kao što neka kompanija ne može da posluje bez struje, ne može ni bez digitalizacije“.

Velike kompanije se zbog toga sve češće okreću start up projektima, podržavaju inovativne ideje koje će umeti da iskoriste i inkorporiraju u svoje poslovanje i proizvode. Nije više dovoljno imati razvojne sektore unutar svoje kompanije, već je potrebno potražiti ljude sa idejama i van „svog dvorišta“.

"Digitalno doba je vreme brzih i jeftinih neuspeha", opisuje sadašnji trenutak u biznisu nemački investitor Kristijan Aleksander Vraj. On dodaje i da je teško predvideti ko bi mogao da bude uspešan privrednik, ne čak za 200 godina, već ni za jednu deceniju.

Na panelu je učestvovao i Štefan Parhofer, deo projekta Simensa pod nazivom "Nekst 47" čiji je zadatak razvijanje odnosa ove kompanije sa start ap firmama. Parhofer kaže da je to jedan od modela kako se tradicionalni igrači prilagođavaju novom tržištu.

Konferencija Catch 2016 zatvara se sutra u 20 sati proglašenjem pobednika. Završnog dana konferencije, biće predstavljeni preostali projekti i održana panel diskusija sa temom "Na tržištu postoji puno novca, ali ga je teško dobiti - šta je ključ?"

(TeVe / Kurir)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers