Odgođena digitalizacija do polovine oktobra

Autor: | 01. 10. 2016 - 18:36 | 0 komentara

Odgođena digitalizacija do polovine oktobra

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je, u saradnji sa tri javna emitera, najavilo za 29.9. puštanje testnog digitalnog signala za područja Sarajeva, Banjaluke i Mostara, ali je na prijedlog Radiotelevizije Republike Srpske /RTRS/ testno puštanje digitalnog signala odgođeno za prvu polovinu oktobra. "Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj događaj bile su osigurane, međutim na adresu Ministarstva komunikacija i transporta BiH stigao je dopis Radiotelevizije Republike Srpske u kojem je predloženo da ovaj termin bude prolongiran i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra", saopšteno je iz Ministarstva. Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a s ciljem zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva komunikacija i transporta sa svim javnim emiterima kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRSa da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine.

Napominje se da je ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko održao 1. septembra sastanak sa generalnim direktorima tri javna emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRTa, Draškom Milinovićem iz RTRSa i Džemalom Šabićem iz FTVa, te da je dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca. Ministarstvo, kao nosilac cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uslovi za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

O terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banjaluke i Mostara javnost će biti blagovremeno obaviještena.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Prvi pogled na Freemanov postapokaliptični film “Cargo”

Sjećate li se izvrsnog kratkog zombie filma “Cargo” iz 2013. godine? Ako ste ga pogledali teško da je odgovor negativan

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Triler

Triler "Black Butterfly" predstavio poster i trailer

U adaptaciji francuskog trilera "Papillon Noir" glavne uloge imaju Antonio Banderas i Jonathan Rhys Meyers