Kraj lažnim vijestima na Facebooku

Autor: | 19. 12. 2016 - 11:49 | 0 komentara

Kraj lažnim vijestima na Facebooku

Društvena mreža Facebook počela je da na ograničenom broju korisnika testira novu komandu koja omogućava da se neka poruka označi kao lažna informacija.

Društvena mreža Facebook objavila je uvođenje novih funkcija za borbu protiv širenja dezinformacija i omogućila korisnicima da sami označe informacije koje smatraju lažnim. Facebook je kritikovan prošlog mjeseca da su lažne vijesti plasirane preko te društvene mreže uticale na američke predsjedničke izbore. Ova društvena mreža počela je da na ograničenom broju korisnika testira novu komandu koja omogućava da se neka poruka označi kao lažna informacija.

Komande

To će moći da se uradi klikom u gornjem desnom uglu poruke, gdje već postoje komande da se sadržaj označi kao dosadan ili nepoželjan, navodi se u poruci objavljenoj na stranici potpredsjednika News Feeda, odjeljenja iz kojeg se upravlja protokom vijesti.
- Vjerujemo u davanju glasa ljudima i da mi sami ne možemo da budemo arbitri istine, tako da pažljivo pristupamo ovom problemu, napisala je kompanija u objavi. Oni koji budu provjeravali činjenice, moraju da pristupe kodeksu principa da bi u tome učestvovali. Za sada imaju 43 potpisnika na spisku koji je uspostavio institut Poynter, uključujući informativne kuće iz nekoliko zemalja. Ako se provjerom ustanovi da članak sadrži pogrešne informacije, ta poruka će biti označena trouglom sa znakom uzvika, poput saobraćajnog znaka za opasnost, i pisaće da ga osporavaju nezavisni kontrolori. Taj članak će i dalje moći da se dijeli putem Facebooka, ali uvijek uz oznaku opasnosti. Međutim, autor tog članka ili urednik više neće moći da ga promoviše preko Facebooka, konkretno sa reklamama, navodi se u saopštenju.

Link

Facebook je naveo da će poruke koje se poslije provjere činjenica pokažu da su lažne, biti označene linkom gdje će se objasniti zašto, a također bi te informacije mogle da padnu niže u News Feedu. Također su istakli da razmatraju uvođenje i drugih funkcija, poput kažnjavanja websiteova koji pokušavaju da imitiraju vodeće izvore informacija ili da navode čitaoce da vjeruju da su oni poznat izvor vijesti. Facebook je sredinom novembra već objavio da više neće dozvoljavati reklame na websiteovima gdje se objavljuju lažne vijesti, ali tada nije naveo po kojim kriterijumima će se označavati takvi siteovi.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Facebook profil dobija novog vlasnika

Facebook profil dobija novog vlasnika

Facebook profil dobija novog vlasnika nakon smrti korisnika

Instagram-najgora aplikacija za mentalno zdravlje

Instagram-najgora aplikacija za mentalno z...

Istraživanje je pokazalo da je Instagram najštetniji, posebno za mlade žene

Viber razočarao milione korisnika

Viber razočarao milione korisnika

Viber je jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju na svijetu

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Prvi trailer za 5. sezonu

Prvi trailer za 5. sezonu "House Of Cards"

Nova sezona napete serije stiže na Netflix 30. maja