Facebook profil dobija novog vlasnika

Autor: | 05. 06. 2017 - 13:07 | 0 komentara

Facebook profil dobija novog vlasnika

U Berlinu je jedan roditeljski par tužio Facebook kako bi dobio pristup profilu svoje preminule kćerke. Glavno pitanje u tome je: Jesu li digitalni sadržaji isto tako nasljedni kao i analogni?

Naime, jedna majka iz Berlina od smrti svoje kćerke vodi sudski spor, jer nije mogla dobiti pristup ličnom profiku kćerke. Roditelji su željeli da dobiju odgovore da li je njihova kćerka počinila samoubistvo, ili je pak bila riječ o nesreći.

U aprilu je započeo žalbeni proces pred Višim pokrajinskim sudom u Berlinu. Suci su bili predložili nagodbu između Simone W. i Facebooka i objema stranama dali dvije sedmice za razmišljanje, ali bez rezultata.

Odlučujuće pitanje je nasljeđuju li roditelji digitalne račune svoje kćerke isto tako kao što nasljeđuju njezinu analognu imovinu.
Kako piše Deutsche Welle, u prvom procesu 2015. je berlinski sud presudio u korist roditelja i zaključio da oni imaju pravo nasljedstva. Facebooku su naredili da im mora dati pristup računu. I, kako su istaknuli suci, digitalno mora biti tretirano kao analogna imovina, inače bi nastalo proturječje.

Oni, osim toga, argumentiraju da pristup Facebook profilu ne krši osobna prava njihove kćerke jer roditelji, ukoliko su djeca maloljetna, imaju pravo na to da znaju što ona rade online.

Facebook je uložio žalbu na tu presudu. Predstavnici tog američkog poduzeća su kazali kako ta odluka na koncu pogađa i one korisnike koji su bili u kontaktu s djevojčicom i polazili od toga da razgovori ostaju privatni.

Pitanje o tomu što će se dogoditi s našom digitalnom ostavštinom sve je aktualnije.

Ponekad je riječ o hiljadama fotografijama, videa koji su odaslani u ime jedne osobe ili su povezani s nekom osobom. Neke od fotografija preminulih su napravile i proširile socijalnim mrežama druge osobe. Tu su i hiljade drugih digitalnih tragova poput komunikacije na Twitteru ili Whats App-u ili postovi na Instagramu. Neke korespondencije na Facebooku sežu godinama unatrag.

Šta bi se nakon smrti trebalo dogoditi sa svim tim podacima?
Facebook je donio nekoliko predostrožnih mjera o tome da korisnici sami odluče što će se s njihovim profilom dogoditi nakon njihove smrti. Jedna od mogućnosti je postavke tako urediti da se profil, odnosno račun nakon smrti zauvijek izbriše.

Manje konačna mogućnost da se račun stavi u neku vrstu stanja sjećanja, odnosno da se na neki način zamrzne. Ukoliko se postavke tako urede, nakon smrti korisnika pored njegovog imena se pojavljuje „u sjećanju na". Prijatelji i porodica tako na Facebook zidu mogu međusobno dijeliti sjećanja na tu osobu, a podaci korisnika od prije njegove smrti ostaju na Facebooku.

Korisnici mogu i preko aplikacije „If I die" regulirati što se s njihovim profilom u slučaju smrti događa. Znači postoji dosta mogućnosti da se digitalna ostavština regulira – ukoliko se uopće želite pozabaviti pitanjem što će biti nakon moje smrt. No, kako kaže IT stručnjakinja Brucker-Kley, pogotovo mladi koji su danas i najintenzivniji korisnici društvenih mreža i digitalne komunikacije ne razmišljaju o vlastitoj smrti.

"Osobe koje raspolažu značajnom digitalnom ostavštinom ne razmišljaju često o vlastitoj smrtnosti ni o tomu što iza sebe ostavljaju. Digitalni testament nije mnogima na listi prioriteta”, zaključuje Brucker-Kley.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Nova prijetnja za platformu Android

Nova prijetnja za platformu Android

Sigurnosni stručnjaci Palo Alto Networksa otkrili su golemu ranjivost vezanu uz mobilnu platformu Android

WhatsApp više neće biti besplatan kompanijama

WhatsApp više neće biti besplatan kompanijama

Negdje treba nadoknaditi milijarde dolara koje je Facebook svojevremeno iskrcao za kupovinu WhatsApp aplikacije

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Instagram-najgora aplikacija za mentalno zdravlje

Instagram-najgora aplikacija za mentalno z...

Istraživanje je pokazalo da je Instagram najštetniji, posebno za mlade žene

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Nova prijetnja za platformu Android

Nova prijetnja za platformu Android

Sigurnosni stručnjaci Palo Alto Networksa otkrili su golemu ranjivost vezanu uz mobilnu platformu Android

Trailer za drugu sezonu

Trailer za drugu sezonu "Stranger Things"

Svijet se okreće naglavačke u prvom traileru za drugu sezonu serije “Stranger Things”