Šta donosi novi Google Chrome?

Autor: | 09. 06. 2017 - 11:29 | 0 komentara

Šta donosi novi Google Chrome?

Google je objavio da je nova verzija (trenutno još uvijek s oznakom beta) 59.0.3071.86 Google Chrome web preglednika spremna za preuzimanje i instalaciju.

Svi korisnici Androida, Chrome OS-a, Linuxa, Windowsa i macOS-a mogu na svoje računare instalirati novi Chrome, koji kao jednu od najvažnijih vijesti ističe ispravljanje i implementaciju sigurnosnih zakrpi za 30 sigurnosnih propusta koji su otkriveni u posljednjoj stabilnoj verziji.

Upravo ovo je, ako koristite Google Chrome, vjerovatno najvažniji razlog da napravite nadogradnju, jer kako su u posljednje vrijeme web preglednici praktički jedna od najčešćih meta hakerskih napada, onda u ovom segmentu treba analogno tome posvetiti najveću pažnju sigurnosti.
Google tu konstantno surađuje sa sigurnosnim stručnjacima koji su otkrili većinu od spomenutih “rupa” za čije je otkrivanje Google ukupno isplatio 23.500 američkih dolara nagrada.

Što se tiče ostalih noviteta, Google je u Chrome implementirao Image Capture API, funkciju koja će korisnicima omogućiti da svim parametrima kamere upravljaju direktno iz web preglednika.

Svakako zanimljiva novost, koja će ljubiteljima fotografije ponuditi sasvim novo iskustvo ako je Google Chrome njihov prvi izbor.

Razvojni programeri će pak najviše pažnje posvetiti Headless Chrome dodatku, čija je osnovna namjena pozivanje i korištenje Chromea direktno iz naredbenog retka, bez grafičkog sučelja, barem u onom dijelu testiranja mogućnosti koji se ne moraju nužno pozivati kroz grafičko sučelje samog preglednika.

Material Design kojega je Google uveo kao standard implementiran je na stranicu s Google Chrome postavkama, a korisnici Chromea na macOS-u će sigurno pozdraviti prikaz obavijesti iz Chromea u sklopu i centra za obavijesti samog operativnog sustava na Appleovim računalima.

Možda će najzadovoljniji biti oni koji Chrome “vrte” na Androidu, jer se navodi da bi oni mogli dobiti ubrzanje u radu od čak 20%, što nikako nije zanemarivo.

 

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Instagram aplikacija uvodi novosti

Instagram aplikacija uvodi novosti

Instagram aplikacija se sada može pokrenuti iz samog Facebooka

Novi detalji o Gigabyte X399 Designare EX matičnoj ploči

Novi detalji o Gigabyte X399 Designare EX ...

X399 Designare EX, koja je već ranije procurjela na nekim fotografijama, predstavlja Gigabyte-ovu premijum X399 matičnu ploču za AMD Threadripper...

Zabljesni uz svoj novi Alcatel!

Zabljesni uz svoj novi Alcatel!

Jesenje vrijeme boji život najljepšim bojama. 

 
EON od 5. 9. mijenja D3GO

EON od 5. 9. mijenja D3GO

United Grupa i Telemach lansiraju TV platformu najnovije generacije EON

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Nova prijetnja za platformu Android

Nova prijetnja za platformu Android

Sigurnosni stručnjaci Palo Alto Networksa otkrili su golemu ranjivost vezanu uz mobilnu platformu Android

Trailer za drugu sezonu

Trailer za drugu sezonu "Stranger Things"

Svijet se okreće naglavačke u prvom traileru za drugu sezonu serije “Stranger Things”