Šta donosi novi Google Chrome?

Autor: | 09. 06. 2017 - 11:29 | 0 komentara

Šta donosi novi Google Chrome?

Google je objavio da je nova verzija (trenutno još uvijek s oznakom beta) 59.0.3071.86 Google Chrome web preglednika spremna za preuzimanje i instalaciju.

Svi korisnici Androida, Chrome OS-a, Linuxa, Windowsa i macOS-a mogu na svoje računare instalirati novi Chrome, koji kao jednu od najvažnijih vijesti ističe ispravljanje i implementaciju sigurnosnih zakrpi za 30 sigurnosnih propusta koji su otkriveni u posljednjoj stabilnoj verziji.

Upravo ovo je, ako koristite Google Chrome, vjerovatno najvažniji razlog da napravite nadogradnju, jer kako su u posljednje vrijeme web preglednici praktički jedna od najčešćih meta hakerskih napada, onda u ovom segmentu treba analogno tome posvetiti najveću pažnju sigurnosti.
Google tu konstantno surađuje sa sigurnosnim stručnjacima koji su otkrili većinu od spomenutih “rupa” za čije je otkrivanje Google ukupno isplatio 23.500 američkih dolara nagrada.

Što se tiče ostalih noviteta, Google je u Chrome implementirao Image Capture API, funkciju koja će korisnicima omogućiti da svim parametrima kamere upravljaju direktno iz web preglednika.

Svakako zanimljiva novost, koja će ljubiteljima fotografije ponuditi sasvim novo iskustvo ako je Google Chrome njihov prvi izbor.

Razvojni programeri će pak najviše pažnje posvetiti Headless Chrome dodatku, čija je osnovna namjena pozivanje i korištenje Chromea direktno iz naredbenog retka, bez grafičkog sučelja, barem u onom dijelu testiranja mogućnosti koji se ne moraju nužno pozivati kroz grafičko sučelje samog preglednika.

Material Design kojega je Google uveo kao standard implementiran je na stranicu s Google Chrome postavkama, a korisnici Chromea na macOS-u će sigurno pozdraviti prikaz obavijesti iz Chromea u sklopu i centra za obavijesti samog operativnog sustava na Appleovim računalima.

Možda će najzadovoljniji biti oni koji Chrome “vrte” na Androidu, jer se navodi da bi oni mogli dobiti ubrzanje u radu od čak 20%, što nikako nije zanemarivo.

 

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Dell predstavio laserski 4K projektor

Dell predstavio laserski 4K projektor

Dell je predstavio novi projektor - Dell Advanced 4K Laser Projector (S718QL)

YouTube ima novu opciju za pregled videa

YouTube ima novu opciju za pregled videa

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni - See more at:...

C SEED je najveći 4K TV na svijetu

C SEED je najveći 4K TV na svijetu

Austrijska tvrtka C SEED predstavila je jedinstven proizvod, najveći 4K TV na svijetu

Telemach solutions paketi za poslovne korisnike

Telemach solutions paketi za poslovne kori...

12 mjeseci bez pretplate na fiksnu telefoniju u BIZ NET + PHONE paketima. Četiri mjeseca 50% popusta na pakete BIZ NET.

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Facebook uveo opciju koju su svi željeli

Korisnici Facebooka sad napokon mogu stavljati gifove u komentare

Prvi trailer za 5. sezonu

Prvi trailer za 5. sezonu "House Of Cards"

Nova sezona napete serije stiže na Netflix 30. maja