Nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino

Autor: | 09. 08. 2017 - 13:43 | 0 komentara

Nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino

Ove godine Općina Ilidža se potrudila kako bi svojim građanima pružila bar dio atmosfere koja vlada za Sarajevo Film Festival u glavnom gradu. Najnovija svjetska ostvarenja doći će i na Ilidžu, a Ilidžanci će imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje regionalna i svjetska kinematografija nudi publici širom svijeta.

Sve je spremno kako bi nekadašnje kino Igman postalo mjesto susreta ljubitelja filma. Posjetioci će uživati u projekcijama najnovijih filmskih ostvarenja, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti dječijim filmovima. Program 23. SFF na na Ilidži počinje u subotu 12. augusta 2017., a bit će prikazano 12 filmova od kojih šest filmova za djecu.

Saradnja kina Igman sa SFF-om kruna je napora Općine Ilidža koja je kupila kino projektor u vrijednosti 124.875,47 KM, a koji je domaća kompanija IMTEC Solutions instalirala u objektu kina Igman.

"Ovo su dobre vijesti za sve stanovnike Ilidže, jer nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino. Nadam se da će naši građani, a i svi turisti koji dođu biti dio priče i uživati na Ilidži. Očekujemo da ova pozitivna novina dobija simpatije naših građana i da će ljubitelji sedme umjetnosti istinski uživati", izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Osim sve veće potrebe građana za kulturnim dešavanjima, usljed ubrzanog razvoja turizma na području Ilidže potreba za investiranjem u ovakav projekat se čini dodatno opravdanim.

"Zahvaljujemo se Općini i načelniku koji su imali razumijevanja i obezbijedili novčana sredstva za ovu opremu. JU KSiRC organizirat će komercijalne projekcije po cjenovniku koji će donijeti Upravni odbor JU KSiRC, uz saglasnost načelnika , istovremeno poštivajući sve zakone kojim se reguliše ova oblast", izjavio je direktor kina Sead Kulović.

Karte za projekcije filmova sa SFF-a koje će biti prikazane u kinu Igman moći će se kupiti u box officeu i to po cijenama od 3 KM za djecu i 5 KM za odrasle.

"Kino salu smo u potpunosti opremili audio i video sistemima u skladu sa najvišim standardima. Posebno nas raduje zadovoljstvo investitora i riječi hvale koje smo dobili. Koristili smo najkvalitetnije brendove kada je u pitanju ova kino sala, postavili fiksno kino platno veličine 9x5m u skladu sa standardima, a uređena je i režijska soba sa potrebnom opremom kako bi se cijelim sistemom moglo upravljati sa jednog mjesta", rekli su iz IMTEC Solutions.

Oprema omogućava i 3D projekcije, s obzirom da je korišteno silver platno, a isporučen je i veliki broj 3D naočala za ovakve projekcije. Osim toga, sa kinom Igman nastali su uslovi za uvrštavanje filmskih projekcija za učenike škola sa područja općine Ilidža u odgojno – obrazovne svrhe, što ovu investiciju čini još značajnijom, saopćeno je iz Općine Ilidža.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Na Viasat Explore stiže

Na Viasat Explore stiže "Selekcija"

Na Viasat Explore kanalu od utorka  21. studenog u 21.45h kreće premijerno prikazivanje emisije

TV1: The Claim

TV1: The Claim

Priča o irskom imigrantu kojem se zbog pohlepe i prevare sruši život i poslovno carstvo

RTL: Escape Plan

RTL: Escape Plan

Dva najveća akcijska glumca zajedno u onome što rade najbolje – rasturaju!

Drakula odlazi na ljetovanje!

Drakula odlazi na ljetovanje!

Stigao je prvi trailer za film "Hotel Transylvania 3: Summer Vacation" u kojem našim omiljeni animirani junaci odlaze na luksuzno...

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery”

Prvi trailer za “Star Trek: Discovery” spreman nas je odvesti na posljednju granicu

Nova prijetnja za platformu Android

Nova prijetnja za platformu Android

Sigurnosni stručnjaci Palo Alto Networksa otkrili su golemu ranjivost vezanu uz mobilnu platformu Android

Trailer za drugu sezonu

Trailer za drugu sezonu "Stranger Things"

Svijet se okreće naglavačke u prvom traileru za drugu sezonu serije “Stranger Things”