Neodlučni ste? Plazma ili LCD?

Autor: Damir Dinarević | 11. 02. 2012 - 01:00 | 0 komentara

Neodlučni ste? Plazma ili LCD?

Odlučili ste se za kupovinu novog televizora, ali pred vama se nalazi teška odluka da li kupiti Plazma ili LCD/LED televizor. U nadi da ćemo vam pomoći pri donošenju odluke koji tip televizora kupiti, portal TeVe.ba vam donosi kratku recenziju koja će vam na najjednostavniji način pomoći da shvatite razlike između Plazma ili LCD/LED televizora. 

Ali prije nego se odlučite donjeti konačnu odluku trebali biste sebi zacrtati minimum minimuma šta bi vaš novi televizor trebao posjedovati. Prije svega bilo bi poželjno da vaš LCD/LED/Plazma televizor posjeduje MPEG4 DVB-T tuner, jer jednog dana kada u Bosni i Hercegovini profunkcionira digitalna zemaljska televizija bit ćete u mogućnosti gledati istu bez potrebe da kupujete dodatni zemaljski digitalni resiver. Bilo bi također poželjno da vaš novi televizor ima i opciju DVB-C tunera i Common Interface (CI) slota, jer sve više kablovskih operatera u BiH nudi uslugu digitalne kablovske televizije gdje se također emituju i pojedini HD kanali, a na primjeru Kablovske televizije HS možete vidjeti kako funkcioniše televizor u kombinaciji sa CI modulom i karticom koje vam dodjeljuje ovaj kablovski operater. 

Naravno kako kupovinu svega diktira cijena, od naprijed nabrojanih mogućnosti esencijalno jeste da kupujete televizor sa zemaljskim digitalnim tunerom (DVB-T MPEG4).

Osim gore nabrojanih minimuma bilo bi poželjno da vas televizor ima i barem jedan USB port na sebi, putem kojeg će te eventuano biti u mogućnosti spojiti USB Memory stick sa mp3 ili .avi (.mkv) fajlovima, te ćete iste biti u mogućnosti reproducirati direktno na televizoru.

Bitka između LCD i Plazma televizora se nastavlja, uprkos činjenici da se većina proizvođača odlučila unaprijediti proizvodni proces zasnovan na korištenju naprednijih LCD/LED panela. 

Prvi televizori sa ravnim ekranom pojavili su se tokom kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća i u usporedbi sa danas dostupnim televizorima odskakali su ne samo tehnološki već svakako dimenzijama i težinom, a od početka su koristili Plazma tehnologiju, te su se proizvodili u veličina do tada maksimalnih 42 inča. 

LCD paneli su po prvi put predstavljeni tokom 70-ih godina prošlog stoljeća, i po prvi put su korišteni u digitronima, gdje se veličina ovih displeja, a tako i tehnologija izrade iz godine u godinu mjenjala sve do momenta kada LCD displeji ulaze u ring sa Plazma tehnologijom u svijetu televizora. 

Sada, u 21. stoljeću jedan od deset prodatih televizora jeste Plazma televizor, gdje zapravo LCD televizori dominiraju na tržištu. Glavni razlog veće zastupljenosti LCD televizora na tržištu leži u činjenici da je proizvodni proces jednostavniji, a samim tim i jeftiniji, te se stoga veliki broj proizvođača televizora koncentrisao na proizvodnju LCD televizora. 

Interesantna je i činjenica da su LCD televizori prvi bili u mogućnosti prikazati sliku u Full HD formatu, iako su Plazma televizori u to vrijeme bili zastupljeniji na tržištu. 

Sudeći po izvještajima koje objavljuju mnoge agencije, dalo bi se naslutiti kako su Plazma televizori stvar prošlosti, dok sa druge strane imamo proizvođače kao što je Panasonic, koji u svojim izvještajima navodi milione prodatih Plazma televizora godišnje, a također i proizvođače LG i Samsung koji uprkos masovnoj proizvodnji LCD i LED televizora i dalje ne napuštaju tržište Plazma televizora.

Mnogi korisnici koji imaju Plazma televizore, kao glavni adut navode kvalitet slike koji daju Plazma televizori, za razliku od jeftinijih varijanti LCD televizora gdje je kvalitet slike i oštrina iste manji. Naravno, kako su LCD televizori zastupljeniji na tržištu više se ulagalo u razvoj tehnologije proizvodnje, te su se razlike vremenom smanjivale. 

Primjera radi, 200 Hz LCD televizori sa LED osvjetljenjem u mnogome su ispravili nedostatke u odnosu na Plazma televizore, a to je problem boja i kontrasta, te ugao gledanja gdje su Plazma televizori po nekima i danas superiorniji u odnosu na LCD televizore.

Često proizvođači LCD televizora govore o tome kako proizvođači Plazma televizora u svrhe marketinga koriste slična imena i nazive opcija koje dolaze sa televizorima, kako bi privukli što veći broj kupaca.

Ipak kada su u pitanju LCD televizori, može se reći da su oni jeftiniji u odnosu na Plazma televizore i naravno po dizajnu su  lakši i tanji zbog sve naprednije tehnologije izrade LCD/LED panela.

Cijena i Popularnost

Brojke koje je objavila GfK agencija za istraživanje tržišta pokazuju da je tokom 2010. godine prodato 822.000 Plazma televizora i 9.994.000 LCD televizora sa LED osvjetljenjem, što dovodi do podatka da je od 11 prodatih televizora bio samo jedan Plazma televizor.

Tokom 2010. godine prosječna cijena Plazma televizora u Evropi je iznosila 848 EUR, dok je prosječna cijena LCD televizora iznosila 383 EUR. Razlog ovakvog odnosa u cijeni jeste što se tehnologija Plazma televizora primjenjivala na veličine ekrana od 42 inča pa nadalje, dok kod LCD televizora imamo neke nestandardne veličine za televizore počevši od 21 inča pa nadalje. Iz prethodno navedenog jasno je zaključiti kako cijenu diktira veličina ekrana.

Prvi LED televizori na tržištu su predstavljeni tokom 2009. godine i od početka oni su tretirani kao zasebna kategorija televizora, kako od kompanija koje se bave istraživanjem tržišta, a tako i od strane samih proizvođača. Tokom 2009. godine prodato je svega 41.000 televizora, da bi tokom 2010. godine bilo prodato 3.550.000 LED televizora.

Veličina ekrana

U svijetu Plazma televizora kroz vrijeme su se tačno iskristalizirale veličine ekrana u kojima se proizvode Plazma televizori, a one kreću od 42", 46", 50" pa sve do 60 inča. Postojali su i neki nestandardni modeli profesionalnih plazma televizora veličine ekrana od 37 inča.

Kada su u pitanju LCD ili LED televizori situacija potpuno drugačija. Nakon probijanja barijere od 32 inča, LCD/LED televizore možemo pronaći u gotovo svim dimenzijama i oblicima. Veličina ekrana je ključ dominacije LCD televizora nad Plazma televizorima, što je uvjetovano cijenom televizora, jer naravno manji LCD televizori se mogu dobiti za mnogo manje para u odnosu na 42" Plazma televizore. 

Kako se broj proizvođača LCD televizora povećavao dolazilo je i do veće proizvodnje LCD/TFT panela te je stoga i cijena istih počela padati, pa je sada situacija takva da ćete 42" LCD/LED televizor pronaći po veoma povoljnim, da ne kažemo mizernim cijenama.

Proizvodnja panela za Plazma televizore

Debljina profila

U 21. stoljeću je teško odbraniti stav da tanje nije dopadljivije, pa je tako teško braniti tezu da su na tom polju plazma televizori u prednosti nad LCD/LED televizorima, koji su zahvaljujući napretku proizvodnje samih LCD/LED panela kod pojedinih modela LG ili Samsung LED televizora svedeni na 8 milimetara. 

Samsung C9000 (LED pozadinsko osvjetljenje), debljina 8 mm

Napredak kod Plazma televizora je ostvaren kod nekih modela Panasonic plazma televizora kod kojih se koristio NeoPDP plasma tehnologija, gdje je debljina profila i dalje 8 centimetara.

Debljina panela je stvar estetike i onoga šta kupac preferira. Ukoliko će televizor biti postavljen na neku od TV "klupica" debljina ne igra neku ulogu, a ukoliko se odlučite vaš novi televizor staviti na zid svakako trebate obratiti pažnju na samu težinu televizora i naravno debljinu profila.

Osvjetljenje

Bez razmišljanja se može reći da LCD/LED televizori daju svjetliju sliku u odnosu na Plazma televizore. Osvjetljenje slike je jedan od ključnih faktora vrtoglavog uspjeha LCD televizora.

Za mnoge ljubitelje Plazma televizora ova računica je nevažeća, jer prema njihovim svjedoenjima plazma televizori daju puno realističniju sliku u odnosu na LCD/LED televizore. LCD televizori sa dodatkom LED pozadinskog osvjetljenja dolaze u položaj da se bore za prevlast nad Plazma televizorima kada su u pitanju brze filmske scene, kod kojih su neki LCD televizori imali problem sa ghost efektom.

Kontrast

Pozadinsko osvjetljenje kod LCD televizora je na neki način omogučio snažan prodor ovakvog tipa televizora na tržište, jer kupci koji su se po prvi put susretali sa ovim televizorima sticali su dojam da je slika puno čistija i kvalitetnija u poređenu sa starijom generacijom CRT televizora, što se kasnije ispostavilo kao netačnim. Većina LCD televizora koristi jeftino CCFL pozadinsko osvjetljenje koje je smješteno direktno iza LCD panela što u konačnici daje (pre)svijetlu sliku. Problem kod ovakvog ekstremnog osvjetljivanja panela javlja se kod potrebe da se prikažu tamnije boje. Crni dijelovi slike uobičajeno se prikazuju kao tamno sivi. 

Kod LED osvjetljenja stvar je ipak malo drugačija, zahvaljujući elektronici koja to isto osvjetljenje gasi i pali po potrebi zavisno od scene i slike koja se prikazuje na televizoru, te su samim tim LED televizori superiorniji i napredniji u odnosu na standardne LCD televizore.

Za razliku od LCD televizora, koji na neki način moraju da blokiraju svu svijetlost na panelima da bi proizveli potpuno crnu boju kod Plazma televizora situacija je malo drugačija, i može se reći puno bolja jer da bi Plazma televizor prikazao crnu boju dovoljno je da isključi dotok struje na svaku od ćelija na kojoj se crna boja treba prikazati. 

Rezolucija

Ukoliko prikažete bilo koju sliku u JPEG formatu na LCD i Plazma televizoru, jednostavno ta će slika biti svjetlija, a samim tim i vidljivija na LCD televizorima, s obzirom da smo prije naveli kako LCD televizori daju svjetliju sliku o odnosu na Plazma televizore. Međutim, namjena televizora nije isključivo prikaz statičnih slika, već reprodukcija signala kako sa kablovske televizije, a tako i sa svih ostalih izvora gdje će Plazma televizori prikazati pokretnu sliku u više detalja nego standardni LCD televizori.

Kao što smo već ranije spomenuli termin Full HD, ili mogućnost prikaza Full HD materijala je po prvi put predstavljen na LCD televizorima što je na neki način bio i veliki marketinški gaf za proizvođače ovakvog tipa televizora. Prvi LCD televizori sa mogućnošću prikaza 1080p Full HD materijala su patili od Motion Blur efekta, tačnije nemogućnosti prikaza objekata u brzom pokretu koji se najčešće odnose na prikaz brzih filmskih scena ili prenosa uživo sportskih događaja. 

Pojavom prvih Full HD Plazma televizora brzo se uvidio nedostatak oštrine slike na prikazu 1080p Full HD materijala, dok je prikaz brzih scena az razliko od LCD televizora već tada bio skoro pa savršen. 

Prikaz pokretnih scena

Proizvođači televizora često radi marketinških potreba koriste oznake na pakovanjima televizora kao 100 Hz, 200 Hz, 400 Hz kao opcija koju jedan televizor moja posjedovati, a u suštini ovo se može odnositi samo na LCD televizore. 

Prikaz brzih pokretnih scena obično na LCD televizorima ostavljaju za sobom ghost efekat, što zapravo znači da većina detalja iz Full HD materijala je izgubljeno. Iz ovog razloga LCD televizori udvostručuju nivo skeniranja kako bi povećali brzinu odgovora samo LCD panela. 

Većina LCD/LED televizora pati od ovog sindroma, dok Plazma televizori nemaju ovih problema. Plazma paneli su uvijek bili i ostali brži što im donekle daje prednost u sve više nadolazećem svijetu 3D televizora.

Pro Plazma:

- Stara i dobro provjerena tehnologija u smislu kvaliteta;

- Riješeni problemi sa "screen burn" efektom;

- Čistija slika na 3D video materijalima u odnosu na LCD televizije;

- Bolja cijena po inču;

Pro LCD:

- Veličine od 15 do 65 inča;

- Modeli sa LED pozadinskim osvjetljenjem su tanji od Plazma televizora;

- Svijetlija slika sa više boja;

- LCD televizori sa 100 ili 200 Hz daju bolju sliku pri brzim scenama;

- LCD Televizori sa LED osvjetljenjem imaju bolji kontrast u odnosu na prve serije LCD televizora;

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
6 najboljih Smart TV platformi

6 najboljih Smart TV platformi

Iako svi proizvođači Smart TV uređaja nude veliki broj različitih aplikacija  ipak saznajte koje su to najbolje Smart TV platforme

Test: Samsung Galaxy S4

Test: Samsung Galaxy S4

Donosimo vam test novog super smart telefona Samsung Galaxy S4

Sve o DLNA standardu

Sve o DLNA standardu

 

Riječ sastavljena od četiri slova koja omogućava multimedijalnu zabavu i slobodu u vašem domu

AZBox Me

AZBox Me

U recenziji novog AZBox ME resivera saznajte koja je razlika između super resivera i normalnog resivera

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"