Besplatni alati za obradu Video materijala

Besplatni alati za obradu Video materijala

Autor: Redakcija | 09. 03. 2013 - 14:58 | 0 komentara

Sigurno se većina nas do sada našla u situaciji da trebamo editovati neki video, skratiti ga, dodati neke natpise, ali bi uvijek završavali u ćorsokaku s obzirom da nismo bili u mogućnosti pronaći advekvatnu aplikaciju koja bi nam to i omogućila.

Kako portal TeVe čitaju mnogi zaljubljenici u televiziju, satelitski hobisti i mnogi drugi koji često snimaju neki video materijal ovog puta vam donosimo spisak nekoliko besplatnih aplikacija sa kojima ćete na najjednostavniji način odraditi željenje operacije nad vašim video materijalom.

Interesantno je kada u Google upištete pojam video converter ili slično, nude vam se razni freeware programi koji sa sobom nose dosta neželjenih reklama i malwarea, koji najčešće nisu u mogućnosti da obave vama potrebne radnje.

Prvi zakon svih snimatelja jeste da koliko god bila dobra vaša kamera i koliko god vi bili dobar snimatelj, vaš neobrađeni video zapis će uvijek izgledati jeftino, a nekada i veoma loše. Naravno, ako težite ka tome da budete profesionalac odmah ćete instalirati neki od dostupnih video editora sa kojim možete urediti vaš materijal.

Komercijalni alati za editiranje video materijala mogu biti veoma skupi, ali vi kao početnik ili neko ko nema potrebu za tako kompleksnim alatima zadovoljit ćete se i onim besplatnim. 

Ukoliko želite poboljšati vaš video, izrezati nepotrebne scene, dodati neku zvučnu podlogu ili nalijepiti titlove, onda za vas postoje besplatni alati koji će zasigurno odraditi sav zadati posao, pa tako krenimo redom.

1. Windows Movie Maker 2012

Windows Movie Maker je ekstremno jednostavan alat za upotrebu, gdje doslovno "zgrabite" nekoliko video zapisa (podržana je većina današnjih video formata) i prenesete ih u prozor Windows Movie Makera gdje ih dalje možete poredati po želji te dodati efekte, zvučnu podlogu, titlove i druge željene operacije.

Ova aplikacija vam omogućava da na jednostavan način dodate zvučnu podlogu, titlove i da to sve kansije spasite kao novi video materijal koji ćete uploadovati na na neki online Video servis poput YouTube, DailyMotion, Vimeo i sl.

2. Kate's Video Toolkit

Iako u Kate Video Toolkit aplikaciji nema ništa iznenađujuće nego u drugim besplatnim aplikacijama slične ili iste namjene, ona vam ipak nudi mogućnost da na jednostavan način editujete vaš video materijal. Moguće je koristiti opcije za isjecanje dijelova video materijala, spajanje dva ili više video zapisa, kreiranje sekvenci sa zasebnom zvučnom podlogom te što je najvažnije mogućnost konverzije iz jednog u drugi format.

Najveće zamjerke za ovu aplikaciju jesu upravo najjednostavnije opcije koje su limitirane, a to je da ne možete povećati glavni prozor pa tako ni pregledati vaš materijal u Fullscreen formatu, no to i nije toliki problem s obzirom da snimljeni video materijal ste vjerovatno pogledali ranije.

3. Avidemux

Avidemux je mala, ali sposobna open-source video editor aplikacija koja će vam omogućiti rezanje i spajanje više clipova, te veći broj dodatnih opcija poput dodavanja vodenog žiga, logotipa, isjecanja jednog dijela video materijala, horizontalno i vertikalno rotiranje videa, smanjivanje veličine rezolucije, uklanjanje šuma i prevelikog osvjetljenja.

Primjetno je kako Avidemux aplikaciju prati i odlična dokumentacija koja je dostupna online na wiki stranici Avidemux projekta. Avidemux je zasigurno odlična aplikacija ukoliko su vam dovoljne nabrojane opcije koje ova aplikacija pruža potpuno besplatno.

4. VSDC Free Video Editor

Ne-linearni Video editori vam ponekad mogu uzeti dosta vremena dok ih ne savladate, te tako i ovog puta VSDC Free Video Editor nije iznimka ako se još u obzir uzme nedostatak neophodne dokumentacije.

Ukoliko ste istrajni i sami naučite osnove video editiranja sa ovom aplikacijom, doći će te do zaključka da se radi o odličnoj aplikaciji koja je veoma stabilna i koja je spremna da obavi najzahtjevnije zadatke koje se pred nju stave. 

VSDC Free Video Editor nudi mnoge mogućnosti kao što su ispravljanje boja, svjetlosti, dodavanje mnogih filtera, tranzicija i audio zapisa.

Kada je vaš video spreman, postoji veći broj opcija poput eksportovanja video materijala u novi format, snimanje na DVD ili CD ili optimizacija materijala za neki od mobilnih uređaja.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"