Javni servisi protiv smanjenja minutaže

Autor: Redakcija | 17. 07. 2013 - 17:51 | 0 komentara

Javni servisi protiv smanjenja minutaže

Generalni direktori tri javna servisa - BHRT, RTV FBiH i RTRS, upozorili su javnost i nadležne organe da "skandalozni prijedlog Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o smanjivanju marketinškog vremena na 4 minute po satu, predstavlja korak ka uništavanju javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini".

"Ako bi došlo do primjene ove odluke,  tri javna servisa izgubila bi 8 do 10 miliona KM prihoda na godišnjem nivou što bi dramatično ugrozilo funkciju javnih servisa", stoji u saopštenju bh. javnih servisa.

Kao što smo ranije pisali, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije je na vanrednoj sjednici 5. jula usvojilo Nacrt odluke o daljem smanjivanju marketinškog vremena za javne emitere za dvije minute.

"Upadljivo je da je Vijeće RAK-a svoj prijedlog donijelo na vanrednoj sjednici i u žurbi, usred sezone godišnjih odmora planirajući da se javna rasprava okonča do 6. septembra.

Javnost podsjećamo da je Vijeće RAK-a u tehničkom mandatu i da je odluka tempirana u vrijeme kada je okončan konkurs za izbor novih članova Vijeća.  

Podsjećamo da je Vijeće RAK-a prije dvije godine naprasno smanjilo minutažu marketinga javnim servisima sa osam na šest minuta, ali se ova institucija očigledno ne zaustavlja u daljem uništavanju javnih servisa.

Kolika je nekorektnost RAK-a potvrđuje i činjenica da odgovorni ljudi Agencije nisu ispoštovali dogovor sa sastanka od 2. aprila o.g., kada su generalni direktori tri javna emitera zatražili pomoć Agencije na zaustavljanju alarmantnog pada ubiranja RTV takse.

RAK-u su dostavljeni svi relevantni podaci o kretanju prihoda od RTV takse, te analize da bi dalje smanjivanje marketinškog vremena bilo pogubno za sva tri javna servisa.

Osim što je RAK uskratio podršku javnim servisima proglašavajući se nenadležnim kada je u pitanju primjena Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu, izveo je novi udar predlažući da se marketinško vrijeme smanji na 4 minute. RAK je ovim potezom pokazao dvije stvari: ustuknuo je pod pritiskom komercijalnih stanica štiteći privatne interese prije svega regionalnih igrača i njihovih lobija koji ne plaćaju PDV za marketinške usluge u Bosni i Hercegovini i drugo, Nacrt odluke nije potkrijepljen nikakvom analizom troškova prihoda, finansijske situacije i pada prihoda od RTV takse  koja bi morala predhoditi  svakom ozbiljnom prijedlogu.

Javni servisi, a ni zainteresirana javnost, nisu upoznati na čemu se zasniva argumentacija pet  privatnih TV stanica na čelu sa OBN-om da se javnim servisima oduzmu dvije minute marketinškog vremena, odnosno prihod. Na ovaj način dodatno se slabe javni servisi na račun privatnih stanica.

Krajnji je trenutak da bosanskohercegovačko društvo shvati značaj i funkciju javnih servisa čija je misija da održe najviše standarde javnog emitiranja, koji je u službi javnosti, a ne stakeholders-a i njihove zarade/profita.

S tim u vezi tri javna servisa najavljuju energičnu pravnu bitku protiv predložene odluke RAK-a čija bi najdirektnija posljedica bila uništavanje sistema javnog emitiranja.

Advokatski tim BHRT-a, RTV FBiH i RTRS-a podnijeće nadležnom sudu tužbe protiv članova Vijeća RAK-a, a tražiće se sudsko poništavanje nezakonite i skandalozne  Odluke RAK-a.

Generalni direktori tri javna servisa u BiH tražit će podršku javnosti, svojih uposlenika, njih 1.800 čija je egzistencija najdirektnije ugrožena, EBU-a, OSCE-a, OHR-a, ambasada članica PIK-a.

Generalni direktori tri javna servisa podsjećaju javnost da reforma javnog radiotelevizijskog emitiranja predstavlja 16. uslov iz Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji"
, navodi se u saopštenju tri bh. javna servisa.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
HBO 2: Thor: Ragnarok

HBO 2: Thor: Ragnarok

Samo moćni Thor može zaustaviti Ragnarok i potpuno uništenje asgardske civilizacije

TV1: Lost Junction

TV1: Lost Junction

Slučajni došljak u provincijskom gradiću pomaže ljubaznoj mještanki da dođe do svog novca

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

Ivica i Marica su se iz uplašene dječice pretvorili u neustrašive lovce na vještice

HBO je naručio prvu sezonu serije Watchmen

HBO je naručio prvu sezonu serije Watchmen

Službeno je! HBO je nakon zelenog svjetla za pilot, koji je očito zadovoljio naručio prvu sezonu superherojske serije Watchmen.

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"