Ekskluzivno: O digitalizaciji iz prve ruke

Autor: TeVe | 09. 04. 2014 - 00:21 | 0 komentara

Ekskluzivno: O digitalizaciji iz prve ruke

21. marta ove godine u Sarajevu je potpisan Ugovor o nabavi opreme i povezivanja pet informativno-tehničkih centara koje koriste BHRT, RTV Federacije BiH i Radio-televizija Republike Srpske u sistem digitalnih veza te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banja Luke i Mostara. ugovor su tada potpisali ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić te Aleksandar Golub, predsjednik Uprave Odašiljači i veze iz Hrvatske.

Tim povodom, TeVe portal donosi ekskluzivni intervju sa Aleksandrom Golubom. Inače, S više od 80 godina tradicije i iskustva, Odašiljači i veze djeluju na području radiokomunikacija i telekomunikacija, pružajući cjelovite usluge odašiljanja radijskih i televizijskih signala, prijenosa slike, zvuka i podataka, davanja u zakup elektroničke komunikacijske infrastrukture, te multimedijske usluge. Ova firma provela je digitalizaciju televizije u Hrvatskoj. Do kraja 2010. u potpunosti je ugašena analogna televizija. Provedbom digitalizacije izgrađena su tri multipleksa, a krajem 2012. godine još dva multipleksa naplatne televizije (pay-TV) za evotv projekt. Ukupno je instalirano više od 380 odašiljača i pretvarača, a u multipleksu MUX A s 212 odašiljačkih lokacija ostvareno je pokrivanje više od 98,5% stanovništva Hrvatske.

Za početak, pitali smo Goluba da li će stanovnici Sarajeva, Mostara i Banjaluke moći pratiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu putem digitalne zemaljske mreže. Prema potpisanom ugovoru Odašiljači i veze imaju 120 dana za realizaciju prve faze projekta digitalizacije u BiH. "OiV će sa svoje strane poduzeti sve da čim prije uspostavi sustav odašiljanja, ali to uvelike ovisi o nabavi opreme i proizvođačima koliko brzo će uspjeti isporučiti traženu opremu. Svjesni smo situacije i želja, ali u ovom trenutku teško je dati bolju procjenu, a pogotovo ne obećanje", kaže Golub.

Da li BiH kasni s projektom digitalizacije budući da je nešto više od godinu dana ostalo do prestanka emitovanja analognog signala?

"Ovo pitanje bi trebali postaviti Ministarstvu komunikacija i prometa BiH s obzirom da su oni zaduženi za provedbu digitalizacije u BiH. Istina, preostalo je malo vremena, ali ako se krene odmah u daljnju realizaciju projekta, moguće je završiti proces digitalizacije do predviđenog roka", ističe Golub.

OIV je predvodnik u implementaciji digitalne televizije u ovom dijelu Evrope. Kada su u pitanju iskustva stečena u procesu digitalizacije u Hrvatskoj, Golub ističe da je OiV sa eksperimentalnim emitiranjem zemaljske digitalne televizije započeo još 2002 godine, a službeno komercijalno emitiranje je započelo 2009 godine. "Proces gašenja analogne televizije završen 31.12.2010. Odašiljači i veze izgradili su 5 mreža digitalne televizije (tri javna multipleksa u DVB-T MPEG2 formatu i dva naplatna (pay TV) multipleksa s partnerima HPP-om i HP-om u DVB-T2, MPEG4 formatu u Hrvatskoj te smo time stekli ogromno iskustvo i u stanju smo provesti najsloženije projekte i isporučiti cjelovita rješenja", kaže Golub.

Koliko ste upoznati sa stanjem na tri bh. javna servisa odnosno u kojoj mjeri su oni završili digitalizaciju svoje opreme?

"Nismo detaljno upoznati s digitalizacijom opreme javnih servisa u BiH, osim u mjeri koliko je to nužno u ovoj fazi. Međutim, za sustav emitiranja u digitalnoj zemaljskoj televiziji to nije presudno, s obzirom da će se u obradi signala za zemaljsko emitiranje taj signal digitalizirati. Naravno, digitalizacijom opreme javnih servisa povećat će se kvaliteta slike i zvuka koji se emitira. Dakle, nije nužno da oprema javnih televizija bude digitalna s obzirom da će se u obradi signala za zemaljsko emitiranje taj signal digitalizirati", kaže Golub.

Prednosti digitalnog zemaljskog emitovanja

Prva i osnovna prednost digitalnog emitiranja je kvaliteta slike. Slika u digitalnom signalu je uvijek kristalno čista i oštra te digitalni signal ne poznaje snježnu sliku bez obzira na jakost prijamnog DVB-T signala.

"Kod analognog prijenosa TV signala, u većini slučajeva na slici su vidljive smetnje (snijeg) i refleksije. Sa slabljenjem signala, pada i kvaliteta slike (slika više "sniježi"), povećava se refleksija i smetnje i slika postaje negledljiva. Do refleksije signala dolazi zbog odbijanja (refleksije) signala od okolnih zgrada i brda. Za razliku od analogne televizije gdje je reflektirani signal smetajući, kod DVB-T signala refleksija ne smeta. Ako se korisnik nalazi u području pokrivanja DVB-T signala, kvaliteta slike će biti odlična, tj. ako je prijamni signal dovoljno jak slika će biti kvalitetna, a ako nije, slike neće biti.

Treća prednost je to što kod analognog emitiranja na jednom kanalu možete emitirati jedan program, a kod DVB-T, ovisno o postavkama, na jednom kanalu može se prenositi 4-5 programa korištenjem MPEG-2 standarda, odnosno i dvostruko više programa korištenjem MPEG-4 standarda kompresije videa. Time se omogućuje uvođenje novih TV programa što je dodatna prednost za gledatelje"
, kazao je Golub.

Na pitanje zašto se hrvatska kompanija nije prijavljivala na dva prethodna tendera, koji su poništeni, Golub kaže da je OiV pratio sve tendere, uslove i razvoj situacije te svaki put ozbiljno procijenio prilike prvenstveno s poslovnog aspekta. "Ovog puta procjena je bila obećavajuća, uspjeli smo okupiti pouzdane partnere te je donesena poslovna odluka da idemo s ponudom", kaže predsjednik Uprave OiV-a.

Potpisanim Ugovorom predviđeno je pokrivanje digitalnim signalom tri bh. grada. Međutim, digitalni signal bit će dostupan i u okolini Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

"Naravno, DVB-T signal će moći pratiti oni gledatelji u okolici navedena tri grada koji i do sada prate programe nacionalnih televizija s lokacija Fortica, Planinica, Trebević, Hum, Kozara i Banja Luka. U dole prikazanoj karti radi se o proračunu kojeg smo proveli samostalno uz raspoloživ podatke o terenu", kazao je Golub.

Treba reći da ovaj proračun treba uzeti s rezervom i više kao orijentaciju, a nikako kao službeni proračun, što ističe i Golub jer predmet Ugovora nije proračun pokrivanja. "Smatramo da je ministarstvo nadležno za službeni proračun pokrivanja", izjavio je predsjednik Uprave Odašiljači i veze Aleksandar Golub.

Tako bi digitalnim signalom trebale biti pokrivene susjedne opštine pomenutih gradova, kao što su Ilijaš, Vogošća ili Pale kod Sarajeva, Laktaši, Gradiška ili Prijedor kod Banjaluke odnosno šire područje oko Mostara.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"