Režimska TV i dalje opstruira digitalizaciju

Autor: TeVe | 16. 10. 2014 - 00:23 | 0 komentara

Režimska TV i dalje opstruira digitalizaciju

Proces digitalizacije u BiH zapao je u velike probleme. Režimska politika manjeg bh. entiteta u potpunosti je blokirala provedbu ovog procesa na svom teritoriju. I dok su svi radovi u Federaciji uspješno završeni, instalirana i testirana digitalna oprema, na planiranim predajnicima u RS-u nije urađeno ništa niti RTRS želi čuti niti dozvoliti ugradnju opreme. Prema našim saznanjima iz više izvora, niko sa RTRS-a nije uključen u ovaj proces jer to i ne žele niti odgovaraju na pozive nadležnih da se krene sa opremanjem predajnika.

Iako je prvobitno planirano i dogovoreno da digitalna oprema namijenjena predajnicima u RS-u bude uskladištena u RTV domu u Banjaluci, ista je ipak neprimjereno uskladištena u RTV domu BHRT-a budući da su sa RTRS-a poručili da nemaju uslova za njeno uskladištenje. Zbog toga postoji mogućnost oštećenja plaćene opreme.

Sa RTRS-a ne žele opšte da čuju i učestvuju u procesu digitalizacije iako su nadležni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH u nekoliko navrata tražili od čelnika režimske TV da "otkoče proces digitalizacije". Svi pokušaji pali su u vodu.

Predstavnici firme Odašiljači i Veze ranije su obišli sve lokacije u Federaciji i dio u RS-u dok sa RTRS-a to nisu stopirali. Oni su izvršili procjene kakvi se zahvati moraju poduzeti na tim predajnicima na osnovu čega je uspješno izvršena ugradnja i testiranje digitalne opreme ali samo u Federaciji. Usljed opstrukcija sa RTRS-a nije moguće dobiti dozvole za puštanje u rad jer izvođač radova - OiV nema mogućnost pristupa predajnicima.

Paradoksalno zvuči činjenica da nema nikakvog mehanizma da se RTRS prisili da odobri pristup predajnicima. Međutim, treba reći da su ljudi sa RTRS-a učestvovali u cijelom procesu - tenderu ali dok je na čelu RTRS-a bio Dragan Davidović koji se mnogo zalagao da cijeli proces krene. Međutim, njegovim odlaskom i dolaskom Draška Milinovića stvari su se naglo promijenile, tačnije sa RTRS-a su blokirali sve moguće procese u samom procesu digitalizacije.

Uporedo sa opstrukcijama, sa RTRS-a su od RAK-a zatražili izdavanje dozvola "za neki svoj proces" koji bi, kako saznajemo, trebao ići preko firme Zona?! Međutim, zakon kaže da RAK može izdati dozvolu za rad samo na osnovu "usaglašenog zahtjeva za dozvole sva tri javna servisa". Dakle, nijedan javni servis dozvolu ne može dobiti zasebno.

Usljed opstrukcija, MKP je nekoliko puta produžavao rok za izvođenje radova OiV-u koji u ovom procesu još nije naplatio niti dio novca odnosno 40% jer je ugovorom definisano da će se izvršiti plaćanje 40% od ugovora nakon što se završi cijela prva faza projekta digitalizacije i izvrši tehnički prijem. "Oni ne mogu naplatiti tih 40%, mi (Ministarstvo komunikacija i prometa) njima ne možemo osigurati montažu opreme na lokacijama u RS-u i faktički oni nas - državu mogu tužiti za naplatu štete i kamata i oni to sve mogu dobiti", kaže naš izvor iz MKP BiH koji ističe da ne postoji nijedna zamjerka prema ljudima iz OiV-a koji su svoj posao obavili profesionalno i korektno.

Tehnički gledano, digitalni signal se može pustiti u Sarajevu i Mostaru u kojima se nalaze headendi i predajnici ali bez potrebnih dozvola za rad, jer RAK ne izdaje dozvole parcijalno. Dodatni problem u cijelom procesu predstavljaju nedavni izbori ali i zimsko godišnje doba koje bi usporilo ugradnju opreme i kada bi RTRS dozvolio pristup i rad na predajnicima. S druge strane, komercijalne televizije su totalno zapostaljene u cijelom procesu digitalizacije.

Kada je u pitanju Federacija, drugi naš izvor otkriva da je sve urađeno besprijekorno i da cijeli sistem izgleda veoma dobro. Isti nam je potvrdio da se oprema, mnogo više opreme u odnosu na Federaciju BiH, namijenjena za predajnike u RS-u nalazi u skladištu u RTV domu u Sarajevu. S druge strane, na tim predajnicima nije urađeno ništa.

Ima li potrebe podsjetiti da je krajnji rok za potpuni prelazak na digitalno emitovanje 17. juni 2015. godine?

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"