Digitalizacija u BiH

Autor: TeVe | 06. 05. 2015 - 01:17 | 0 komentara

Digitalizacija u BiH

Puni efekat i sve prednosti koje digitalizacija donosi: visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti, građani će moći da dobiju tek nakon završetka digitalizacije predajnika/emisione mreže u BiH.

Ovaj projekat u nadležnosti je Ministarstva za promet i komunikacije BiH. Međunarodnim sporazumima krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015. godine, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba Muhamed Bakarević, direktor BHRT-a.

"Projekat digitalizacije je u nadležnosti Ministarstva za promet i komunikacije BiH. Potpisnici međunarodnog sporazuma kojim je krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje određen 17.juni su Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i RAK BiH. Ove adrese su u punom kapacitetu odgovorne za implementaciju međunarodnog sporazuma", smatra Bakarević.

Govoreći o mogućnosti da RTRS počne sa digitalnim emitovanjem 17. juna, Bakarević ističe da je svaki scenarij moguć.

"Oprema je po državnom projektu instalirana na teritoriji Federacije za prvu A i prvi B fazu digitalizacije. Kako smo i promovirali krajem prošle godine Radio-televizija Bosne i Hercegovine, vlastitim finansijskim sredstvima i ljudskim resursima, strateškim investiranjem uspješno je završila prvu fazu digitalizacije produkcionih kapaciteta.

Zamijenjen je dio stare analogne opreme koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Projektom digitalizacije zamijenjen je centralni matrični sistem televizijskih i radijskih signala u zgradi RTV dom-a. Stare  terenske kamere zamijenjene su novim sa digitalnim procesingom slike i tona i podržavaju zapis u visokoj HD rezoluciji. Maksimalno je ubrzan proces proizvodnje, razmjene priloga i novinarskih priča, sa ciljem da gledaoci što prije dobiju kvalitetnu informaciju.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u  postavljeni  su temelji za  podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Puni efekat i sve prednosti koje digitalizacija donosi: visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti, građani će moći da dobiju tek nakon završetka digitalizacije predajnika/emisione mreže u BiH. Ovaj projekat u nadležnosti je Ministarstva za promet i komunikacije  BiH. Međunarodnim  sporazumima krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015. godine"
, kaže Bakarević.

Generalni direktor BHRT-a ističe da sve činjenice govore u prilog tezi da digitalizacija u BiH jeste političko pitanje, te da svi zastoji, opstrukcije i problemi proizilaze iz nedostatka političke volje.

Bakarević je govorio i o novom modelu naplate RTV takse. "Novi model naplate RTV takse/pristojbe smatram da će biti efikasan ukoliko se implementira u potpunosti. To praktično znači da svako domaćinstvo i pravno lice koje posjeduje brojilo ima obavezu da plaća RTV taksu/pristojbu", kaže Bakarević.

S obzirom na istupe pojedinih bh. zvaničnika koji otvoreno pozivaju građane da ne plaćaju RTV taksu, Bakarević navodi da takvim istupima oni pozivaju na kršenje zakona koji je jasno definirao obavezu plaćanja RTV takse od strane privatnih i pravnih lica za posjedovanje RTV prijemnika.

(TeVe/Vijesti.ba)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"