EBU za stabilno finansiranje RTV servisa

Autor: TeVe | 28. 05. 2015 - 00:11 | 0 komentara

EBU za stabilno finansiranje RTV servisa

BiH bi trebalo da pronađe model stabilnog finansiranja javnih RTV servisa i kvalitetno provede digitalizaciju. Obaveza države je da podržava javni RTV sistem, a ne dobra volja, izjavio je danas u Sarajevu specijalni predstavnik generalnog direktora Evropske radiodifuzne unije - EBU Boris Bergant.

Na sastanku sa članovima Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bergant je istakao da je adekvatno i dugoročno stabilno finansiranje neophodno za izvršavanje osnovnih zadataka javnih RTV servisa.

On je naglasio da je obaveza zemlje da podržava javni RTV sistem, a ne dobra volja.

"Nismo smislili bolji način za demokratski dijalog od javnih RTV servisa, zato je važno osigurati njihovo ne samo adekvatno nego i dugoročno stabilno finansiranje", kazao je Boris Bergant.

Podvukao je da u javnim servisima rade kreativni ljudi koji trebaju promovirati kulturu svoje zemlje i prezentirati njeno stvaralaštvo. Oni nisu dužni samo informirati o političkoj situaciji u zemlji, iako je i to važno, te ne mogu biti servis jednih protiv drugih.

Istaknuo je da je naplata RTV takse koja je uspostavljana ranije funkcionirala dobro, ali vremena su se promijenila i stanovništvo više nije vezano za fiksnu telefoniju zbog čega je važno postići dogovor o drugačijem načinu naplaćivanja RTV takse.

Iznio je stav da mu je jasno da ovo nije jedini problem BiH, ali je akcentirao da se radi o sistemskom problemu i problemu adekvatnog razvoja demokratije.

Član Komisije Mario Karamatić (HSS) podsjetio je da je sadašnji zakon o RTV taksi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, naglašavajući da pad naplate RTV takse nije zbog nekorištenja fiksne telefonije nego zbog sve većeg broja Hrvata koji odbijaju plaćati RTV taksu.

Najavio je da Hrvati neće plaćati RTV taksu bez obzira na koji način se ona prikuplja, sve dok Federalna televizija (FTV) ima ovakav program. Smatra da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Kadić (SDA) kazao je da nova parlamentarna većina ima razumijevanja o ovom pitanju izražavajući nadu da će se usvojiti potrebne izmjene zakona i omogućiti rješavanje nagomilanih problema.

Na sastanku sa članovima Komisije bilo je razgovora i o procesu digitalizacije za koji je evidentno da će kasniti te je Karamatić tražio da se BiH nakon 17. juna, koji je rok za prelazak na digitalno emitiranje, ne ukine analogni sistem.

Bergant je izrazio žaljenje što BiH neće završiti proces digitalizacije do tog datuma te je naglasio da ukoliko zemlje okruženja pređu potpuno na digitalno emitiranje, a BiH ostane na analognom sistemu to će biti problem jer će remetiti frekvencije drugih zemalja.

"To nije politički problem. Stanovništvo susjednih zemalja bit će nezadovoljno jer ne može korisiti benefite uspostavljenog digitalnog signala, a bh. stanovništvo će biti nezadovoljno jer taj sistem još nije uspostavljen", zaključio je Bergant.

Članovi Komisije najavili su da će uspjeti riješiti finansiranje RTV takse.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"