Analogni signal u C.Gori gasi se 17. juna

Autor: TeVe | 04. 06. 2015 - 00:19 | 0 komentara

Analogni signal u C.Gori gasi se 17. juna

Emitovanje analognog TV signala u Crnoj Gori prestaće 17. juna, čime će i zvanično biti završen proces digitalizacije. Prelaskom na digitalni zemaljski signal, Crna Gora će se pridružiti državama regiona Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji, koje su taj proces već završile, kao i Srbiji koja je prelazak na digitalni signal najavila za 7. jun, prenosi Anadolija.

Zamjena analognog televizijskog signala digitalnim u Crnoj Gori privodi se kraju. Projekat digitalizacije biće završen 17. juna, a kompletan projekat košta oko tri miliona eura.

Savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva za informaciono društvo i tehnologije Crne Gore Zorica Zeković, u razgovoru za Anadoliju, kazala je da bi građani do 17. juna trebalo da obezbijede prijemnike za konvertovanje signala.

"Rok za prestanak emitovanja analognog signala je 17. juni, do kada bi građani za nesmetan prijem digitalnog signala trebalo da obezbijede TV prijemnik koji sadrži uređaj za konvertovanje signala. Takvi TV prijemnici su na tržištu Crne Gore u skladu sa propisom Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije jasno označeni da odgovaraju DVB-T2 standardu. Crna Gora se opredijelila za uvođenje standarda DVBT2, što predstavlja posljednju riječ tehnike kada je u pitanju digitalna zemaljska radiodifuzija", kazala je Zeković.

Prelaskom na digitalni signal, građani Crne Gore imaće brojne benefite. U analognoj tehnici emitovanja televizijskih programa, jedna frekvencija, odnosno jedan frekvencijski kanal, potreban je za emitovanje jednog programa sa određene emisione lokacije. Uvođenjem digitalnih sistema, jedna frekvencija, odnosno kanal se može koristiti za emitovanje većeg broja programa, čak do 12.

Novi standard omogućava mnogo veću rezoluciju prikaza, jasniju i čistiju sliku na ekranu. Signal koji se dobija putem digitalizacije je mnogo otporniji na vremenske uslove, oluju i snijeg. Građani će takođe imati mnogo bolji pristup internetu nego do sada.

"Digitalno emitovani TV slika i ton su znatno otporniji na razne smetnje kojima su izloženi na putu od TV studija do kućnog prijemnika. Veoma oštećen digitalni TV signal, odgovarajući TV prijemnik može da obradi i rekonstruiše. Time se, uprkos uticajima smetnji, dobijaju visokokvalitetna slika i zvuk na TV prijemniku", kazala je Zeković.

Ukoliko građani nemaju TV prijemnik novije generacije, potrebno je da posjeduju digitalni set-top-box kako bi bili u mogućnosti da primaju digitalni signal. Cijena ovog risivera iznosi oko 40 eura u Crnoj Gori. Ako u svojim domaćinstvima građani koriste usluge bilo kog crnogorskog kablovskog operatora, nije im potreban risiver za prijem digitalnog signala, niti novi TV prijemnik.

Inače, digitalizacija je obavezna za sve zemlje Evrope. Za sada su taj proces od država regiona završili Slovenija, Hrvatska i Makedonija. Procjenjuje se da još samo 20 odsto stanovništva Crne Gore koristi TV prijemnike koji emituju analogni signal, dok su ostali već u sistemu digitalizacije i to zahvaljujući kablovskoj televiziji.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) su u februaru 2015. godine potpisali Sporazum o podršci procesu digitalizacije radiodifuzije u Crnoj Gori. Tim sporazumom je predviđena dodjela besplatnih uređaja za prijem digitalnog signala za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

"U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja definisani su kriterijumi i identifikovano 14.500 građana kojima će biti uručena besplatna oprema za prijem digitalnog signala. Svi korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, imaju pravo na besplatan uređaj koji će im biti uručen na kućnu adresu do 17. juna 2015. godine", istakla je Zeković.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"