BiH jedina u Evropi bez digitalne TV

Autor: TeVe | 18. 06. 2015 - 00:11 | 0 komentara

BiH jedina u Evropi bez digitalne TV

Jučer je istekao rok do kojeg je Bosna i Hercegovina trebalo da završi proces digitalizacije, a da taj proces kod nas nije ni započeo. Nabavljena je oprema, napravljeni su planovi, ali čim se u sve umiješala politika, došlo je do zastoja koji i danas traje.

Nakon 17. juna cijela Evropa emitira program na digitalnom sistemu. Građani gledaju mnogo bolju sliku na TV prijemnicima nego do sada, te uživaju brojne druge pogodnosti. Jedino je BiH u "digitalnom mraku", sa vrlo malo nade da će iz njega uskoro izaći.

Ipak, predajnici koji prenose analogni signal neće danas biti isključeni. Isključivanje bi značilo da najmanje 50 posto građana, svi oni koji radio i TV programe program prate preko običnih antena, jednostavno neće moći pratiti bilo kakav program. Zbog toga su u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH odlučili da isključivanja “nazadnih” predajnika neće biti. Sve uz nadu da će procesi, koji godinama tapkaju u mjestu ipak biti pokrenuti.

Za to vrijeme već stižu pritužbe iz najbližeg komšiluka. Analogni signal iz BiH ometa digitalno emitiranje u zemljama koje su izvršile svoje obaveze i u skladu sa zadatim rokovima provele digitalizaciju. Kako je saopćeno iz RAK-a, u svim slučajevima kada signal iz BiH bude ometao emitiranje u susjednim zemljama, predajnik koji izazova smetnje biće isključen, a građani koji preko njega prate program stvarno će ostati u medijskom mraku.

Upravo iz tih razloga, nakon promjedbe Srbije, isključen je predajnik Veliki Žep, preko koga je emitirala BHRT. Bez signala BHRT-a su ostala velika područja istočne Bosne.

"Nadam se da uz malo dobre volje i razumijevanja može, da ne kažem mora, biti prevaziđen problem digitalizacije, jer bi bila katastrofalna situacija da građani BiH u Podrinju ostanu bez signala javnog emitera BHT1 koji pokriva teritoriju cijele države", izjavio je v.d. generalnog direktora BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Karamehmedović je rekao da BHRT trenutno pokušava da ide 25 analognim signalom i da barem privremeno pokriju područje Istočne Bosne, dok ne bude riješen problem digitalizacije.

"Ovo je problem koji prevazilazi pitanje samo javnih emitera, jer ovo je, prije svega, državni problem. Nadam se da će se država uključiti i bilo bi dobro da se organi BiH, Ministarstvo komunikacija, Vijeće ministara i Parlament BiH što prije uključe u rješavanje ovog problema, kao i generalno u rješavanje problema digitalizacije", kazao je Karamehmedović.

Dodao je da je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) poslala dopis da se na zahtjev iz Srbije isključe signal za Istočnu Bosnu i da su to uradili kako RAK ne bi kaznio BHRT.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"