U Crnoj Gori ugašen analogni signal

Autor: TeVe | 18. 06. 2015 - 00:15 | 0 komentara

U Crnoj Gori ugašen analogni signal

U Crnoj Gori je od jučer, gašenjem analognog signala, počelo digitalno doba, poručio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacij Vujica Lazović. On je sa Mitjom Drobnič, šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, te izvršnim direktorom Radio difuznog Centra, Željkom Nikolićom, pritskom na taster zvanično ugasio analogni signal u toj zemlji.

Lazović je izjavio da je Crna Gora finalizacijom te aktivnosti prešla još jednu stepenicu na putu ka Evropskoj uniji. On je objasnio da je Crna Gora ispunila obavezu preuzetu pristupnim pregovorima u poglavlju deset-informatičko društvo i mediji čime je vlada, kako je kazao, potvrdila svoj vanjskopolitički prioritet i spremnost daljeg usaglašavanja sa svim propisima i direktivama Evropske unije u toj oblasti.

"Prelazak na digitalnu tehnologiju ne znači samo početak rada postojećih televizija na digitalnoj platformi, već stvaranje okruženja koje omogućava otvoreno i slobodno medijsko tržište, uz poštivanje načela transparentnosti i nediskriminacije, a u svrhu davanja dodatnog impulsa demokratskim procesima i vladavini prava", rekao je Lazović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, rekao je da je Evropska unija uvijek bila posvećena promovisanju digitalnih tehnologija i konceptu informacionog društva koji se sve više, kako je ocijenio, posmatraju kao izvor za pametan, održiv i inkluzivan rast.

On je ukazao na to da digitalna agenda Evropske unije, kao vodeća inicijativa u okviru strategije Evropa 2020, predviđa 101 mjeru u oblastima poput jedinstvenog digitalnog tržišta, pristupa brzom internetu i digitalne pismenosti.

"Doprinos Evropske unije za prelazak sa analognog na digitalni signal iznosio je više od dva miliona eura", rekao je Drobnič, navodeći da će pokrivati više od 90 odsto stanovništva Crne Gore.

Digitalizacija će, kako je naveo, omogućiti bolji kvalitet digitalne slike i zvuka, te neće biti problema u sinhronizaciji zvuka i slike.

"Prelazak sa analognog na digitalni signal znači više od toga. Doprinijet će donošenju većeg broja usluga za sve građane", poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, interna digitalizacija RTCG-a je skup proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i upravljanje.

"Ali, treba preduzeti odgovarajuće mjere da se svi elektronski crnogorski mediji u potpunosti prilagode tehnološkim promjenama", zaključio je Drobnič.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"