Ne znaju kako naplatiti RTV taksu

Autor: TeVe | 23. 10. 2015 - 00:17 | 0 komentara

Ne znaju kako naplatiti RTV taksu

Ni čelnici Javnog RTV servisa, ni Vijeće ministara BiH, a ni zakonodavci iz Parlamenta BiH nemaju ideju kako naplatiti RTV taksu.

Sadašnje rješenje naplate putem računa za telefonske usluge ne funkcionira. Prijedlog da se taksa plaća putem računa za električnu energiju je još teže provedivo. Nezadovoljni su u RTV servisu, tri telekoma – BH Telecom, m:tel i HT Eronet – još više jer zbog toga gube pretplatnike. Iz elektroprivreda koje su u vlasništvu entiteta generalno pristaju na predloženi novi model, ali se istodobno plaše da će i oni, ukoliko ih se obaveže da prikupljaju TV pretplatu, zapasti u probleme i izgubiti svoj novac.

Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Parlamenta BiH, kazao je za Faktor da nitko još uvijek ne zna kako riješiti ovaj problem.

"Komisija je zadužila Vijeće ministara i RAK da predlože rješenje kojim će se ovo pitanje definitivno završiti. Do sada nikakav službeni odgovor nismo dobili. Poznavajući nas, daj Bože da išta bude do nove godine", kazao nam je Novaković.

Problem je i kako natjerati privatnu kompaniju da prikuplja TV pretplatu. U BiH već imamo privatne, alternativne telekome, a najavljena je i privatizacija m:tel-a koji koristi cijeli RS, odnosno Telekoma Srbije kao njegovog vlasnika.

"Kako ćemo zakonom natjerati nekog iz inostranstva da vrši naplatu te takse? Mi razgovaramo o samo tri telekoma. Šta ćemo sa ovim manjim, privatnim? Oni ne dostavljaju ni potpune evidencije o svojim korisnicima kojih je sve više", naglasio je Novaković.

Što se tiče naplate preko računa za struju, Novaković ističe kako iskustva drugih zemalja pokazuju da je za uvođenje takvog sistema potrebno nekoliko godina.

"Mi imamo dva mjeseca za to!? Slovenci, Evropska komisija, iz Evropske radiodifuzne mreže ne sugeriraju nam uvođenje takvog oblika naplate", kazao je Novaković.

Što se tiče sistema naplate preko inkasatora, svi se slažu kako je taj način najbolji i najefikasniji, ali i tu imamo problem raspodjele dobiti.

"I danas imamo inkasatore, ali ta sredstva idu izravno na račune RTRS-a i RTVFBiH-a i nisu predmet raspodjele. Uz to, u Hrvatskoj je sud oborio zakon, jer ni policija ne može bez naloga ući u nečiji stan, a kako će onda inkasator", naglasio je Novaković.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"