Kablovski operateri pisali parlamentarcima

Autor: TeVe | 15. 11. 2015 - 00:11 | 0 komentara

Kablovski operateri pisali parlamentarcima

Zastupnici Parlamentarne skupštine BiH prije nekoliko dana dobili su pismo šest kablovskih operatera koji traže da parlamentarci svojim autoritetom osiguraju provođenje zakona i dokinu višegodišnji tržišni monopol Telemacha. Riječ je o već poznatom i presuđenom slučaju SportKlub, čiji je vlasnik ranije platio kaznu i već je davno morao provesti nalog Konkurencijekog vijeća BiH.

Naime, Telemach grupa je kupila pravo prijenosa sportskih događaja, te preko lanca fiktivnih firmi iz Luksemburga i Kipra otvorila firmu u Rumuniji (IKO MEDIA) koja je vlasnik kanala SportKlub.

Njihova namjera je vrlo jednostavna. Kupili su prava za televizijsko emitiranje SportKlub kanala na teritoriji BiH, a ista su im prodata sa ciljem da to prodaju svim zainteresovanim operatorima u državi. Kako je IKO MEDIA u njihovom (Telemachovom) vlasništvu, oni su taj kanal uzeli za sebe, a BH Telekomu, Telekomu Srpske (m:tel), HT Mostaru (Eronet) i svim kablovskim operaterima u BiH jednostavno te kanale nisu htjeli prodati, nego su ih iskoristili kao oružje da prisile korisnike u BiH da uzmu usluge Telemacha ili od drugih firmi u BiH, koje su u Telemachovom vlasništvu. A takvo ponašenje IKO MEDIA na tržištu je strogo zabranjeno, jer se radi o iskorištavanju monopolskog položaja što je strogo zabranjeno i kažnjivo ne samo u BiH nego i u svim državama Evrope.

Asocijacija kablovskih operatera u BiH (AKOP) je zajedno sa dominantnim operaterima (BH Telekom, Telekom Srpske i HT Mostar) u BiH prijavila to nezakonito djelovanje IKO MEDIA d.o.o. iz Rumunije. Konkurencijsko vijeće BiH je 2013. godine donijelo rješenje kojim je utvrdilo da IKO MEDIA iskorištava monopolski položaj u BiH, te ga kaznilo sa 100.000 KM i naložilo mu da mora svim zainteresovanim operatorima u BiH dati kanale SportKlub pod jednakim i nediskriminatornim uslovima. Rješenje je bilo izvršno već u januaru 2014. godine. Danas, gotovo tri godine poslije, operateri i dalje nemaju SportKlub, rješenje nije izvršeno, a Telemach i firme u njegovom vlasništvu nezakonito su za te tri godine dobile desetine miliona maraka.

Iako je rješenje bilo izvršno 2013. godine, Sud BiH je u septembru 2015. godine potvrdio to rješenje Konkurencijskog vijeća BiH. Znači, još jednom je nesporno dokazano da su kršili zakone BiH i opet se ništa nije dogodilo ni nakon te presude.

Kablovski operateri (AKOP) i sva tri telekoma su Konkurencijskom vijeću BiH uložili novu prijavu tražeći da konačno napravi kraj tom bezakonju.

Grupa kablovskih operatera potpuno je uvjerena da će Konukrencijsko vijeće i u ponovljenom slučaju presuditi jednako kao i ranije, no strahuju da se presuda

Konkurecijskog vijeća neće usvojiti zbog čisto proceduralnih razloga. Naime, Konkurencijsko vijeće broji šest članova, a za odluku je potrebno osigurati podršku barem jednog člana Konkurencijskog vijeća iz sva tri konstitutivna naroda. Dovoljno je dakle da jedan član Konkurencijskog vijeća ne dođe na sjednicu a da drugi član iz istog naroda glasa protiv i da odluka ne bude usvojena.

Tako je svojevremeno ostao nekažnjen monopolski položaj Konzuma nastao spajanjem s Mercatorom. Pripremljena je osuđujuća odluka, no hrvatski dvojac Stipe Pranjić i Gordan Raspudić glasao je protiv. Odluka je blokirana a monopol Konzuma ostao je nekažnjen.

Kablovski operateri strahuju da bi se i u ponovljenom vijećanju o SportKlubu mogao ponoviti identičan scenarij s identičnim akterima. Strahuju zbog činjenice da je Telemach u međuvremenu kupio tuzlansku firmu BHB Cabel u vlasništvu Drage Jurića, koji je inače dugogodišnji prijatelj Stipe Pranjića, člana Konkurencijskog vijeća.

(TeVe/Slobodna Bosna)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI

HBO 2: Thor: Ragnarok

Samo moćni Thor može zaustaviti Ragnarok i potpuno uništenje asgardske civilizacije

TV1: Lost Junction

TV1: Lost Junction

Slučajni došljak u provincijskom gradiću pomaže ljubaznoj mještanki da dođe do svog novca

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

Ivica i Marica su se iz uplašene dječice pretvorili u neustrašive lovce na vještice

HBO je naručio prvu sezonu serije Watchmen

Službeno je! HBO je nakon zelenog svjetla za pilot, koji je očito zadovoljio naručio prvu sezonu superherojske serije Watchmen.

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"