Uskoro testiranje digitalnog signala

Autor: TeVe | 19. 11. 2015 - 00:13 | 0 komentara

Uskoro testiranje digitalnog signala

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Slavko Matanović izjavio je danas u Sarajevu da je u toku montaža opreme za digitalno emitovanje TV programa u Bosni i Hercegovini i da bi u narednih 15 do 20 dana trebalo da započne testiranje digitalnog signala.

Informišući članove Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o procesu digitalizacije, Matanović je kao problem u prelasku sa zemaljskog na digitalno emitovanje TV progama naveo nedostatak korporacije javnih RTV servisa koja bi upravljala digitalnom mrežom.

Podsjećajući da je formiranje korporacije javnih RTV servisa predviđeno zakonom, Matanović je ocijenio da bi rješenje moglo biti formiranje nekog zamjenskog upravljačkog mehanizma, odnosno operatera koji će moći dobiti dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije i upravljati mrežom.

Ministar komunikacija i transporta naglašava da nema smetnji da prvi talas digitalizacije, osim tri javna RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i RTV FBiH, ne obuhvati i komercijalne RTV emitere.

U okviru rasprave o informaciji Ministarstva komunikacija i transporta o dosadašnjoj realizaciji Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma usvojila je zaključak kojim se ovom ministarstvu daje podrška za inicijativu za izmjenu strategije za prelazak sa zemaljskog na digitalno emitovanje.

Komisija je zadužila Ministarstvo komunikacija i transporta da u procesu digitalizacije pokrene mjere na planu stvaranja potrebnih uslova za uvođenje komercijalnih TV stanica u paket digitalnih kanala, istovremeno sa javnim RTV servisima.

Od Predstavničkog doma Komisija će zatražiti da zaduži Vijeće ministara da u saradnji sa entitetskim vladama intenzivira aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog mrežnog operatera.

Razmatrajući aktuelno stanje u poslovanju i funkcionisanju BHRT-a, Komisija je zatražila od Upravnog odbora i rukovodstva BHRT-a da, koristeći sve zakonske mogućnosti, pokušaju naplatiti potraživanja po svim osnovama.

Komisija je zatražila hitan nastavak procesa racionalizacije i korištenje svih unutrašnjih rezervi za finansijsku konsolidaciju BHRT-a.

Od Upravnog odbora BHRT-a traži se da u u saradnji sa Odborom RTV sistema, zajedno sa Vijećem ministara i entitetskim vladama, bude utvrđen novi, efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša, u obraćanju Komisiji, istaknuo je da BHRT kraj godine dočekuje u dramatičnim finansijskim uslovima, navodeći da za normalno funkcionisanje mjesečno nedostaje 300.000 KM.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je da su svi troškovi u posljednjih pola godine stavljeni pod kontrolu i da je racionalizovan broj zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

U prvom polugodištu ove godine BHRT bilježi gubitak od oko 1,1 milion KM, a u istom periodu došlo je do pada ukupnih prihoda od deset odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Samo po osnovu RTV takse koju prikupljaju telekom operateri, prihod na mjesečnom nivou manji je za 350.000 KM u odnosu na prošlu godinu, navodi se u informaciji Upravnog odbora BHRT-a koja je dostavljena Parlamentu i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"