12 miliona KM za drugu fazu digitalizacije

Autor: TeVe | 14. 07. 2016 - 00:12 | 0 komentara

12 miliona KM za drugu fazu digitalizacije

Iznos od 12 miliona KM, koji je Vijeće ministara na posljednjoj sjednici odobrilo za proces digitalizacije Javnog RTV sistema, mogao bi biti iskorišten za realizaciju druge faze, saznajemo od Esada Gotovuše, predsjednika Upravnog odbora BHRT-a.

"Moram priznati da još nisam vidio odluku, ali pretpostavljam da bi novac mogao biti iskorišten za tu namjenu, jer je prva faza gotovo završena. Prva faza digitalizacije podrazumijevala je osiguranje digitalnog signala za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara i uskoro se očekuje puštanje signala. Druga faza podrazumijeva pokrivanje digitalnim signalom svih ostalih dijelova BiH. Ova faza je trebala biti završena još prošle godine, ali ona nije ni počela i ne treba očekivati da će uskoro biti okončana", istakao je Gotovuša.

Prema njegovim riječima, da bi se realizirala druga faza, potrebno je prvo provesti postupak javne nabavke za kupovinu potrebne opreme, uključujući i predajnike, a zatim i njeno postavljanje i testiranje, prije konačnog puštanja signala, za što će biti potrebno nekoliko mjeseci.

Portal Faktor pitao je Gotovušu i da li ima informacije o tome  hoće li Vijeće ministara, iznosom od oko 1,4 miliona KM, "pokriti" dug BHRT-a prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (ERU), Evropskoj uniji radio-televizija (EBU). Naime, na istoj sjednici Vijeće ministara je odobrilo spomenuti iznos za "podršku razvoju i unapređenju sektora komunikacija i emitiranja u BiH".

"Ni za taj dio sredstava još nemam pouzdane informacije. Međutim, ono što sigurno znam jeste da se Vijeće ministara prije desetak godina ugovorom obavezalo da će platiti upotrebu satelita EBU-a, koji je koristio BHRT. Taj dug još nikada nije plaćen i on iznosi nešto više od milion KM, tako da nije isključena ni ta mogućnost", dodao je Gotovuša.

Navedeni iznos od gotovo 13,5 miliona KM zapravo su akumulirana sredstva koja predstavljaju razliku između prihoda koje je ostvarila Regulatorna agencija za komunikacije i njihovih troškova. Zbog blokade u procesu digitalizacije, prikupljanje ovih sredstava trajalo je desetak godina.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"