HT ostvaruje tri posto hrvatskog BDP-a

Autor: | 10. 09. 2016 - 00:40 | 0 komentara

HT ostvaruje tri posto hrvatskog BDP-a

Hrvatski telekom (HT) od 2011. do 2015. investirao je u zemlji 5,7 milijardi kuna te pridonio stvaranju gotovo 13 milijardi kuna novostvorene vrijednosti, u što su uključeni porezi, masa plaća i dobit, čime je među kompanijama u Hrvatskoj s jednim od najvećih utjecaja na gospodarstvo i društvo, pokazala je analiza zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Ta analiza, pod nazivom "Ekonomski atlas HT Grupe", predstavljena je u petak medijima u Selcu na susretu sa članovima uprave HT-a. Njezin je cilj pokazati socioekonomski doprinos HT grupe poslovnoj i društvenoj okolini. U analizi je komparirano deset najvećih tvrtki u Hrvatskoj, prema podacima Poslovni.hr.

"HT Grupa ostvaruje više od 3 posto hrvatskog BDP-a i podržava više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, jer se za svako radno mjesto unutar HT Grupe vežu još 4,4 radna mjesta u ostatku gospodarstva", naglasila je na predstavljanju novoimenovana ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek.

Od pokazatelja iz analize istaknula je i da s prosjekom od 8.616 kuna neto, HT Grupa isplaćuje 54 posto veću plaću od državnog prosjeka te 16 posto iznad prosjeka sektora informacija i komunikacija.

"HT je najveći privatni investitor u Hrvatskoj u proteklih pet godina, ima veliki multiplikativni učinak na cijelo hrvatsko gospodarstvo i stvara najveću vrijednost svim svojim dionicima, zaposlenicima, dioničarima, dobavljačima i državi", ocijenila je Vizek.

Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković istaknuo je da analiza pokazuje važnost poslovanja HT-a za razvoj ukupnog gospodarstva, pogotovo u segmentima radnih mjesta i investicija. "Nastavljamo s investicijama ključnim za daljnji razvoj i digitalizaciju društva, pa tako od rujna za 180 tisuća korisnika širokopojasnog interneta nudimo 'surfanje' i do pet puta većim brzinama nego do sada", poručio je Tomašković.

Istaknuo je i da je HT u 2016. po pri put nakon pet godina zaustavio trend pada prihoda i dobiti, ostvarivši izvrsne rezultate, kao i da je samo u toj godini uložio 1,5 milijardi kuna, što je najviše među privatnim investitorima.

Razvoj širokopojasnog interneta član Uprave HT-a za tehnologiju Boris Drilo označio je preduvjetom za korištenje drugih najmodernijih ICT usluga uz koje i poduzetnici mogu ostvariti veću produktivnost i konkurentnost bez velikog početnog kapitala. "HT ima najveću dostupnost 4G mreže na području Hrvatske te jedini nudi brzine prijenosa do 262 Mbps, a za više od 200 tisuća kućanstava omogućili smo optički priključak čime postavljamo temelje gigabitnog društva", dodao je Drilo.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Apple vrijedi više od 775 milijardi dolara

Apple vrijedi više od 775 milijardi dolara

Najviše cijenjena američka kompanija Apple danas vrijedi više nego ikada

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

M:tel postao 100-postotni vlasnik Logosofta

Kompanija m:tel Banja Luka postala je 100-postotni vlasnik firme Logosoft nakon što je otkupila i preostali udio od 35 posto

Vipnet završio proces preuzimanja Metroneta

Vipnet završio proces preuzimanja Metroneta

Vipnet i Metronet će korisnicima ponuditi fiksne, mobilne i ICT usluge najviše razine kvalitete na tržištu

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4 tablet

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4...

Logosoft nagradna igra: Osvoji AllView AX4 tablet

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"