Tender za Drugu fazu digitalizacije

Autor: | 19. 03. 2017 - 22:29 | 0 komentara

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH objavilo je danas međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini - II FAZA Projekta digitalizacije.

Druga faza podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Potencijalni ponuđači na tender se mogu javiti u narednih 40 dana, nakon čega će Komisija koju je imenovalo Ministarstvo otvoriti i evaluirati pristigle ponude. Cijeli, vrlo zahtjevni posao, isporuke, montaže i puštanja u rad kompletne opreme trebao bi biti završen u prvim mjesecima 2018.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko rekao je da nakon što je 14. oktobra 2016. pušten testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, danas pokrećemo Drugu fazu digitalizacije kojom će biti pokriveno preostalih šest digitalnih oblasti u BiH.

- Ovo je rezultat izuzetnih napora i dobrog rada ljudi iz javnih RTV servisa i zaposlenika Ministarstva. Nakon uspješnog okončanja Prve faze digitalizacije, sada je na redu Druga faza, čijim provođenjem ćemo se pridružiti klubu evropskih zemalja koje su već okončale taj veliki posao. S druge strane, nama se digitalizacijom otvaraju mogućnosti uvođenja 4G mreže i druge opcije - veća pokrivenost TV signalom u cijeloj BiH, bolji kvalitet slike i tona građanima koji prate TV signal terestrijalnim putem i još mnogo toga. Sve to će značiti višemilionsku dobit za državni budžet, te će finansijski pomoći javnim RTV sistemima - pojasnio je Jusko.

On je ocijenio da je ovo historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu.

- Naša želja je da zajednički, jer je ovo nacionalni projekat, osiguramo da početkom naredne godine najveći dio teritorije BiH, odnosno i preostalih šest digitalnih oblasti, bude pokriveno digitalnim signalom - istakao je ministar Jusko.

Kapacitete digitalizacije osim javnih emitera moći će koristiti i komercijalni mediji, što je omogućeno izmjenama Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, koje je usvojilo Vijeće ministara.
Nakon okončanja Druge faze, uslijedit će Treća faza digitalizacije koja podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom te nabavku potrebne opreme za digitalno pokrivanje i preostalih nepokrivenih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


(TeVe / FENA)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

 

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"