Upitan opstanak državne televizije

Autor: | 26. 04. 2017 - 12:50 | 0 komentara

Upitan opstanak državne televizije

Situacija u javnom BHRT servisu nije idealna veće mjesecima. Radnici ulažu napore kako bi se program odvijao neometano, ali para nema. Knjižice ne mogu ovjeriti već duži period, neto plata je počela kasniti, a sada postoji mogućnost i da im bude isključena električna energija.

S obzirom da zakonski nije riješeno pitanja finansiranja javnog servisa, naplata RTV takse je u, kako je rekao direktor Belmin Karamehmedović, u katastrofalnom padu. BHRT više ne može izmirivati svoje obaveze prema državi, a samo za struju duguju 1,3 miliona KM. O pismu koje je Elektroprivreda BiH poslala na nekoliko adresa, a u kojem obavještava o eventualnom isključenju struje BHRT-u zbog duga, Karamehmedović je saznao iz medija.

"To je potpuno prirodna reakcija s obzirom na to da mi nismo u mogućnosti da izmirujemo više nikakve obaveze. Postojeću sistem naplate takse je definitivno propao i to nije više nikakva tajna. Ovi prihodi koje javni servisi ostvaruju putem BH Telecoma i m:tela nisu dovoljni ni za minimalnu egzistenciju. Za sada program ide zahvaljujući ogromnim naporima uposlenika, ali pitanje je do kada ćemo moći jer smo došli u situaciju da ne možemo uplaćivati neto platu i dolazi do kašnjenja. Sva zvona za uzbunu su upaljena", rekao je Karamehmedović za Klix.ba.

Radnici nemaju zdravstvenog osiguranja, a ranije su upozoravali da među njima i teško bolesnih. Direktor BHRT-a ističe kako je skandalozno da država koja treba osigurati finansiranje javnog servisa kao što je to slučaj u svim zemljama to ne radi, a traži da javni servis izmiri svoje obaveze prema državi.

"To je jedna šizofrenična situacija u kojoj je nemoguće naći odgovarajući izlaz. Pitanje je do kada ćemo moći proizvoditi program", kazao je.

Povodom njihove situacije oglasio se i EBU koji je dao podršku BHRT-u i apelovao na vlasti da ne dozvole njegovu propast.

"Imamo veliku podršku iz inozemstva jer su to organizacije koje znaju šta javni servis znači za jednu državu u Evropi, ali za sada nije bilo adekvatne reakcije od onih koji su trebali riješiti ovaj problem. Ovo mora biti riješeno unutar BiH ili ćemo doći u situaciju da ćemo postati jedina zemlja koja nema javni servis i na taj način biti jedinstveni u Evropi", zaključio je Karamehmedović.

U dopisu koji je Elektroprivreda uputila kažu kako već dvije godine neuspješno pokušavaju namiriti sredstva, te da će biti primorani da isključe struju. Ukoliko do toga dođe, upitan bi bio rad i CIP-a, Granične službe, Civilne zaštite, MUP-a, telekom operatera i ostalih TV kuća koje koriste njihove predajnike.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Tender za Drugu fazu digitalizacije

Tender za Drugu fazu digitalizacije

Objavljen međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Početkom 2018. gašenje analognog signala?

Jusko: Cilj nam je da u 2017. završimo proces digitalizacije i da u prvom mjesecu 2018. godine ugasimo analogni signal

 

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

RAK - Digitalizacija do kraja naredne godine

Generalni direktor RAK-a: Cijela BiH, mogla bi biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine

 

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Uskoro tender za 2. fazu digitalizacije

Ministar Jusko najavio tender za drugu fazu digitalizacije, BiH bi od naplate digitalne dividende godišnje zarađivala 100 miliona KM

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"