Šta donosi novi Google Chrome?

Autor: | 09. 06. 2017 - 11:29 | 0 komentara

Šta donosi novi Google Chrome?

Google je objavio da je nova verzija (trenutno još uvijek s oznakom beta) 59.0.3071.86 Google Chrome web preglednika spremna za preuzimanje i instalaciju.

Svi korisnici Androida, Chrome OS-a, Linuxa, Windowsa i macOS-a mogu na svoje računare instalirati novi Chrome, koji kao jednu od najvažnijih vijesti ističe ispravljanje i implementaciju sigurnosnih zakrpi za 30 sigurnosnih propusta koji su otkriveni u posljednjoj stabilnoj verziji.

Upravo ovo je, ako koristite Google Chrome, vjerovatno najvažniji razlog da napravite nadogradnju, jer kako su u posljednje vrijeme web preglednici praktički jedna od najčešćih meta hakerskih napada, onda u ovom segmentu treba analogno tome posvetiti najveću pažnju sigurnosti.
Google tu konstantno surađuje sa sigurnosnim stručnjacima koji su otkrili većinu od spomenutih “rupa” za čije je otkrivanje Google ukupno isplatio 23.500 američkih dolara nagrada.

Što se tiče ostalih noviteta, Google je u Chrome implementirao Image Capture API, funkciju koja će korisnicima omogućiti da svim parametrima kamere upravljaju direktno iz web preglednika.

Svakako zanimljiva novost, koja će ljubiteljima fotografije ponuditi sasvim novo iskustvo ako je Google Chrome njihov prvi izbor.

Razvojni programeri će pak najviše pažnje posvetiti Headless Chrome dodatku, čija je osnovna namjena pozivanje i korištenje Chromea direktno iz naredbenog retka, bez grafičkog sučelja, barem u onom dijelu testiranja mogućnosti koji se ne moraju nužno pozivati kroz grafičko sučelje samog preglednika.

Material Design kojega je Google uveo kao standard implementiran je na stranicu s Google Chrome postavkama, a korisnici Chromea na macOS-u će sigurno pozdraviti prikaz obavijesti iz Chromea u sklopu i centra za obavijesti samog operativnog sustava na Appleovim računalima.

Možda će najzadovoljniji biti oni koji Chrome “vrte” na Androidu, jer se navodi da bi oni mogli dobiti ubrzanje u radu od čak 20%, što nikako nije zanemarivo.

 

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Mi LED Smart TV 4 - Xiaomijev tanki 4K televizor

Mi LED Smart TV 4 - Xiaomijev tanki 4K tel...

Xiaomi je na današnjem događaju New Delhiju pored novih mobitela predstavio i novi televizor – 55-inčni Mi LED Smart TV 4 za kojeg...

Instagram aplikacija uvodi novosti

Instagram aplikacija uvodi novosti

Instagram aplikacija se sada može pokrenuti iz samog Facebooka

Novi detalji o Gigabyte X399 Designare EX matičnoj ploči

Novi detalji o Gigabyte X399 Designare EX ...

X399 Designare EX, koja je već ranije procurjela na nekim fotografijama, predstavlja Gigabyte-ovu premijum X399 matičnu ploču za AMD Threadripper...

Zabljesni uz svoj novi Alcatel!

Zabljesni uz svoj novi Alcatel!

Jesenje vrijeme boji život najljepšim bojama. 

 
Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"