Bh. glumci i filmaši o Ljubiši Samardžiću

Autor: | 10. 09. 2017 - 11:59 | 0 komentara

Bh. glumci i filmaši o Ljubiši Samardžiću

Ljubiša Samardžić zauvijek je napustio životnu pozornicu i ljubitelje filma na ovim prostorima zauvijek ogolio od svog neponovljivog šarma, preopznatljivog glasa i glumačke vještine. Nedostajat će običnom čovjeku zaljubljenom u njegova djela, ali i glumcima i režiserima sa kojima je radio i koje je poznavao.

Gumac Emir Hadžihafizbegović prisjetio se Ljubišine upečatljive pojavnosti, njegovog karaktera i zajedničkih tema o kojima su razgovarali.

"Jako sam tužan. On je ostavio neizbrisiv trag unutar evropske kinematografije, a ne samo ex-jugoslavenske. Bio je moj dobar prijatelj, igrali smo i sarađivali zajedno, a posljednji put sam ga vidio prije dvije godine na Pulskom festivalu. Tada smo se ispričali i razmjenjivali kinematografske frustracije s obzirom na to da se sve manje novca izdvaja za filmove. On je bio čovjek koji je imao široku karakternu lepezu likova koje je igrao. Kada bih ja, po nekoj svojoj estetici, trebao izdvojiti nešto najznačajnije što je radio – to je uloga Crnog Roka u seriji 'Kuda idu divlje svinje'. To je bila njegova maestralna uloga", rekao je Hadžihafizbegović.

On je istakao i Samardžićeve uloge u komedijama, u 'Vrućem vetru' je igrao Šurdu te ulogu u 'Bitci na Neretvi', koji je za Hadžihafizbegovića jedan od najboljih evropskih filmova.

"Bio je sjajan čovjek, prošao je moralan, etičan, čist i sa stavom koji nije korespondirao sa ksenofobijom '90-ih godina. Bila je privilegija biti u njegovoj blizini, volio je Sarajevo i BiH, ostavio je trag i u našoj kinematografiju u kojoj je radio najmanje 20 igranih filmova", rekao je regionalno priznati bh. glumac koji se prisjetio i Ljubišinih teških dana.

"Razne su ga kušnje doticale, izgubio je sina prije 10-ak godina i ta ga je tragedija jako potresla. Sjećat ću ga se kao gospodina i viteza, glumačkog i ljudskog. Njegova smrt nije samo gubitak za kinematografiju nego i za opće kulturološko mjesto u našoj regiji", zaključio je Hadžihafizbegović.

Glumac Mirvad Kurić, koji je svojevremeno intenzivno sarađivao sa Samardžićem u kreiranju domaće serije "Viza za budućnost", za naš portal kaže da smo svi izgubili velikog prijatelja.

"Sinoć su mi se vraćale neke scene, ali sad nemam riječi za takve stvari. Dobro smo se poznavali, dobro smo sarađivali i žao mi je što nije pobijedio tu svoju bolest. Kad smo tek počeli raditi, meni kao mladom glumcu biti sa Samardžićem bio je izazov, imao sam tremu. Ipak, veliki ljudi i glumci vam daju snagu i samopouzdanje i on više u sceni uradi za vas nego za sebe. Volio je da pomaže zato što je bio veliki. Bilo je predivno raditi s njim, a mnoge glumačke stvari koje sam poslije činio naučio sam od njega“, rekao je Kurić.

Renomirani režiser Pjer Žalica nikada nije sarađivao sa Samardžićem, ali ističe kako njegov odlazak za njega budi jedno bitno pitanje.

"Legende odlaze i to je nažalost prirodna svar, ali problem je što se ne stvaraju nove legende ili što se bar ne stvaraju u onom broju kada su 'nastajali' Ljubiša i kolege koje su snjim radile. On je imao sreću da svoju glumačku zrelost i svoje najvažnije godine provede u jednom potentnom vremenu gdje se kreativnost mogla iskazati. Danas su stvari drugačije. Nažalost nikada nisam radio s njim iako smo se poznavali. Ja sam ipak mlađi i na njegovoj generaciji smo učili, svi smo mi njihovi đaci", zaključio je Žalica.

(TeVe / klix)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
Trailer za

Trailer za "Extinction"

Novi Netflix SF od pisca "Dolaska" o još jednoj invaziji vanzemaljaca

Slappy se vratio!

Slappy se vratio!

Stigao je prvi trailer za "Goosebumps 2: Haunted Halloween" u kojem se čudovišta vraćaju u život

Neill Blomkamp režira MGM-ov

Neill Blomkamp režira MGM-ov "Robocop Retu...

Neill Blomkamp će režirati novi film o Robocopu, temeljen na nikad napravljenom nastavku originala iz 1987.

DC-jev

DC-jev "Shazam!" našao svog 3000 godina st...

Djimon Hounsou dio je glumačke ekipe filmske adaptacije DC-jevog stripa

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"