AJB organizuje prvi Documentary Film Festival

Autor: | 13. 02. 2018 - 15:55 | 0 komentara

AJB organizuje prvi Documentary Film Festival

Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama, za učešće na prvom Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu, AJB DOC, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. godine.

AJB DOC, kao rezultat dugogodišnjeg iskustva televizije Al Jazeere Balkans u radu s produkcijom, akvizicijom i emitiranjem dokumentarnih filmova, ima za cilj afirmirati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti, s posebnim naglaskom na filmove namijenjene televizijskom emitiranju.

Od prispjelih prijava za zvaničnu takmičarsku selekciju AJB DOC-a bit će odabrano 15 dokumentarnih filmova, dok će u netakmičarskoj selekciji "Last Minute Cinema" biti prikazano pet filmova koji su imali zapažen uspjeh na afirmiranim regionalnim i evropskim festivalima.

Prvi rok za prijavu je 10. maj 2018. a drugi krug prijava će biti završen 30. maja 2018.

Na web stranici www.ajbdoc.ba mogu se naći svi detalji vezani za prijave i uvjete. Jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Prijaviti se mogu produkcije i autori bez ograničenja zemlje porijekla.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC-a bit će predstavljena u augustu 2018.

AJB DOC na prvom izdanju dodijelit će tri nagrade. Internacionalni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Svi filmovi predstavljeni u programu AJB DOC-a će biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

U okviru AJB DOC-a, i u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, predstavnike nezavisnih produkcijskih kuća i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i poticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi za Al Jazeera Media Network, kao i druge TV kuće.

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
HBO 2: Sin City

HBO 2: Sin City

Film prati nekoliko različitih priča u korumpiranom gradu punom nasilja, zločina...

RTL: Non-stop

RTL: Non-stop

Internacionalni let poprište je bitke između vještog agenta i skupine kriminalaca

Sci-Fi: Jurassic Park

Sci-Fi: Jurassic Park

Remek djelo Stevena Spilberga o čudnovatom parku kloniranih dinosaura

Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s Normanom Reedusom

Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s N...

Nemačko-američka glumica Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s momkom Normanom Reedusom, zvijezdom popularne serije "Walking Dead.

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"