Film koji je zabranjen u Rusiji stiže u domaća kina

Film koji je zabranjen u Rusiji stiže u domaća kina

Autor: | 12. 03. 2018 - 14:03 | 0 komentara

Krajem januara, a nakon interne projekcije održane za čelnike ruske filmske industrije, predstavnike ruskog povijesnog društva te članove javnog odbora ministarstva kulture odlučeno je da se film Smrt Staljina neće prikazivati u kinima u Rusiji. Ruski ministar kulture Vladimir Medinsky odluku odbora obrazložio je riječima kako se „radi o filmu koji na izrazito podrugljiv način ismijava kompletnu povijest jedne države koja je porazila fašistički režim, a ide toliko daleko da čak i vrijeđa Staljinove žrtve. Kao takav film je nepodoban za prikazivanje uslijed proslave 75. obljetnice bitke za Staljingrad“. Je li to uistinu tako i je li film Smrt Staljina zaslužio da ga se ne prikaže u kinima domaći gledatelji mogu provjeriti već od sljedećeg četvrtka, 15. marta... u kinima!

Političku satiru Smrt Staljina napisao je i režirao Armando Iannucci, širokoj publici vjerojatno najpoznatiji kao kreator iznimno uspješne humoristične serije Potpredsjednica za koju je osvojio dvije prestižne televizijske nagrade Emmy u kategorijama najbolje serije i najboljeg scenarija. Uz Emmyja, Iannucci do danas ima i nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg originalnog scenarija za film U banani iz 2009. godine. U svojem je novom filmu okupio impresivnu glumačku postavu koju predvode Steve Buscemi, Jeffrey Tambor i Olga Kurylenko.

Radnja filma Smrt Staljina vrti se oko ministara koji se nakon smrti svog velikog vođe tuku za kontrolu: neki žele uvesti pozitivne promjene u Sovjetskom savezu, a drugi imaju puno mračnije motive. Međutim svi dijele jedan zajednički motiv: očajnički žele preživjeti. Riječ je o kombinaciji urnebesne komedije, drame i političke intrige koja na jedan potpuno drugačiji način prikazuje ljude koji su u ključnim trenucima povijesti SSSR-a odlučivali o životima i sudbini milijuna ljudi.

Po uzoru na najbolje filmske klasike iz žanra satire kao što su Dr. Strangelove, Život je lijep ili posljednje sezone popularne serije Crna guja čija se radnja odvija tijekom Prvog svjetskog rata, redatelj Iannucci je u iznimno ozbiljnu temu ubacio obilje humora. Film Smrt Staljina nije snimljen prema povijesnim događajima, već prema stripu koji je u Hrvatskoj preveden kao Staljinova smrt.

U komediji Smrt Staljina Steve Buscemi je Nikita Hruščov, Jeffrey Tambor je Georgij Malenkov, Michael Palin je Vjačeslav Molotov, a Simon Russell Beale je Lavrentij Berija i svi oni nakon iznenadne Staljinove smrti (Adrian McLoughlin) postaju ključne figure turbulente povijesti SSSR-a, a samim time i glavni likovi Iannuccijeve urnebesne farse.

Filmska satira Smrt Staljina u domaća kina stiže u četvrtak, 15. marta!

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
HBO 2: Sin City

HBO 2: Sin City

Film prati nekoliko različitih priča u korumpiranom gradu punom nasilja, zločina...

RTL: Non-stop

RTL: Non-stop

Internacionalni let poprište je bitke između vještog agenta i skupine kriminalaca

Sci-Fi: Jurassic Park

Sci-Fi: Jurassic Park

Remek djelo Stevena Spilberga o čudnovatom parku kloniranih dinosaura

Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s Normanom Reedusom

Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s N...

Nemačko-američka glumica Diane Kruger očekuje svoje prvo dijete s momkom Normanom Reedusom, zvijezdom popularne serije "Walking Dead.

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"