Promocija bh. humora na čuvenoj Sorboni

Promocija bh. humora na čuvenoj Sorboni

Autor: | 20. 03. 2018 - 16:21 | 0 komentara

Ovo je prvi put da se na Sorboni prevodila i analizirala jedna televizijska serija sa bh. prostora, dok su se ranijih godina obrađivala djela kultnog dramskog pisca i scenariste Dušana Kovačevića

U subotu, 17. marta, u velikom amfiteatru čuvenog univerziteta Sorbona u Parizu održana je promocija i javno prikazivanje bh. igrane TV serije "Dobrodošli u Orient Express", koju je realizirala DEPO produkcija iz Sarajeva u koprodukciji sa TV1.

U sklopu ove promocije publika je pogledala prve dvije epizode ove serije uz prijevod sa francuskim titlovima. 

Promocija bh. serije organizovana je u sklopu projekta Odsjeka za južnoslavenske jezike univerziteta Sorbona, u kojem su od septembra 2017. do januara ove godine profesori i studenti ovog odsjeka prevodili prve epizode serije i bavili se analizom bosanskog (sarajevskog) humora.

Promociji su prisustvovali studenti, profesori i brojni gosti, a učestvovali su autor ideje i prvi reditelj serije Jasmin Duraković, profesor i šef odsjeka Phillipe Gelez, direktor projekta Series Balkans Constantin Deliyannis, generalni sekretar Series Balkans i nekadašnja urednica stranog igranog programa FTV-a Tanja Majhrovski, te jedan od vodećih francuskih intelektualaca i autor svjetskog bestsellera „Politique et societe: Un dialogue Inedit“ Dominique Wolton.

Govoreći o seriji "Dobrodošli u Orient Express" Walton je nakon projekcije rekao:

- Ova serija nije rađena po šablonu, ali što je duže gledate, ona vas uzima pod svoje. To je zbog priče,  likova i izvanrednih glumaca koji ovdje igraju. Svi su ludi, ali nisu zločesti. I uprkos svemu što im se događa u vremenu krize - oni su vedri.

U svome predavanju Jasmin Duraković je, baveći se humorom kao dijelom bh. nacionalnog duha, govorio o njegovom značaju od starih vremena do modernog humora iz perioda subverzivnog New primitivesa, crnog humora u ratu i opsadi, sve do njegovog prisustva u savremenom bh. filmu i tv serijama, sa akcentom na humor koji je zastupljen u serijalu "Dobrodošli u Orient Express".

Inače, ovo je prvi put da se na Sorboni prevodila i analizirala jedna televizijska serija sa bh. prostora, dok su se ranijih godina obrađivala djela kultnog dramskog pisca i scenariste Dušana Kovačevića.

Detalje sa promocije u Parizu možete pogledati u našoj fotogaleriji, zahvaljujući velikanu sarajevske i bh. fotografije Milomiru Kovačeviću Strašnom, koji je također bio među gostima na Sorboni i koji nam je ustupio dio fotografija sa ovog događaja, te mu se ovo prilikom zahvaljujemo.

Igranu tv seriju "Dobrodošli u Orient Express" bh. publika može gledati od večeras, na programu TV1 i Mreže, kao i svake naredne nedjelje u 20 sati, dok su reprizni termini ponedjeljkom u 17:25 sati, utorkom u 13:15 sati  i subotom u 20 sati.. 

Glavni akteri serije su najpopularniji glumci u BiH (Mirvad Kurić, Emir Hadžihafizbegović, Vanesa Glođo, Saša Petrović, Haris Burina, Tatjana Šojić, Zana Marjanović, Edhem Husić, Semir Krivić, Mirsad Tuka, Slaven Knezović, Robert Krajinović) te glumaci  iz Hrvatske i Srbije, Bojana Gregorić, Ivo Gregurević, Maja Šipovac i Mina Manojlović Vodušek Tu su i mlade bh. glumačke snage Armin Omerović, Maja Zećo, Rijad Gvozden, Mona Muratović, Andrea Aković, Nedim Malkočević, Staša Dukić, Nerman Mahmutović, te mladi glumci iz regiona, ali i specijalni gosti.

U prvoj sezoni među njima su poznati bh. operski pjevač Ivica Šarić i muzičar i kompozitor Mirko Šenkovski Geronimo, dok je legenda narodne muzike Halid Bešlić zajedno sa Draženom Žerićem otpjevao naslovnu numeru serijala.  

Serija „Dobrodošli u Orient Express“ se na humorističan način bavi svakodnevnicom u Sarajevu i BiH, a događa se u jednom ovdašnjem hotelu koji pokušava da nađe svoju priču u tranizcijskom novom vremenu.. Žanrovski gledano, to je klasični humoristički sitcom sa specifiičnim bosanskim humorom i ovdašnjim sarajevskim junacima.

Serija nastaje po ideji i konceptu Jasmina Durakovića, a autor scenarija je Dževad Hadžić. Direktor fotografije je poznati i nagrađivani bh. snimatelj Šahin Šišić, reditelj Emir Kapetanović, scenografiju potpisuje Maja Cerić, kostimografiju Belma Žiško, montažu Fadil Komarica, dok produkciju čitavog projekta vode Amira Kudumović-Gorgulu i Angelina Albijanić-Duraković.  

Partneri serije su domaće kompanije Sarajevska pivara, Ekoline Kovan i Klas.

(Depo.ba / TeVe)

KOMENTARI
OSTALE VIJESTI
HBO 2: Thor: Ragnarok

HBO 2: Thor: Ragnarok

Samo moćni Thor može zaustaviti Ragnarok i potpuno uništenje asgardske civilizacije

TV1: Lost Junction

TV1: Lost Junction

Slučajni došljak u provincijskom gradiću pomaže ljubaznoj mještanki da dođe do svog novca

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

TV1: Hansel & Gretel: Witch Hunters

Ivica i Marica su se iz uplašene dječice pretvorili u neustrašive lovce na vještice

HBO je naručio prvu sezonu serije Watchmen

HBO je naručio prvu sezonu serije Watchmen

Službeno je! HBO je nakon zelenog svjetla za pilot, koji je očito zadovoljio naručio prvu sezonu superherojske serije Watchmen.

Poslednja sezona

Poslednja sezona "Game of Thrones" biće prikazana 2019. godine

HBO je službeno potvrdio da poslednja sezona serije "Game of Thrones" neće biti emitovana do 2019. godine.

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Ponovo promjene: Vanredne vijesti dobit će poseban tretman na Facebooku

Facebookova usluga za streamanje Watch nedavno je objavila da stvara posebnu sekciju koja će sadržavati najnovije vijesti iz svijeta.

 

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu

Poludeli Nicolas Cage i Selma Blair u hororu "Mom and Dad"

Netflix je pripremio još jedno odlično filmsko ostvarenje za svoje gledaoce, a ovaj put je reč o hororu "Mom and Dad"